Erdogan a spart gheaţa în relaţia cu Egipt. Este prima vizită a unui președinte turc în Egipt după 12 ani, iar Recep Tayyip Erdogan pare hotărât să întoarcă o „nouă pagină” în relațiile sale cu președintele egiptean.
Erdogan este în prima vizită a unui președinte turc în Egipt după 12 ani. Recep Tayyip Erdogan l-a numit pe președintele egiptean Abdel el-Sisi pucist și criminal, dar acum Erdogan s-a angajat într-o schimbare de atitudine la 180 de grade.
După alegerile prezidențiale din luna mai anul trecut și realegerea lui Erdogan în Turcia, au existat informații provenite din surse turcești despre o iminentă vizită a lui el-Sisi la Ankara, dar, în final, vizita nu a mai avut loc.
Erdogan a spart gheaţa în relaţia cu Egipt
Gheața dintre cei doi președinți a început să se spargă în noiembrie 2022, când și-au dat mâna în marja Cupei Mondiale din Qatar, după care, vara trecută, a urmat desemnarea reciprocă a ambasadorilor de către cele două țări.
Erdogan. Sursa foto: Facebook
În cadrul întâlnirii dintre Erdogan și el-Sisi, unul dintre subiectele de pe agendă este de așteptat să fie ecuația energetică din estul Mediteranei, fără însă ca partea turcă să fi precizat oficial dacă negocierile cu Egiptul pe tema delimitării zonelor maritime din jurisdicția fiecărei țări se află într-un stadiu avansat.
În discuțiile de la Cairo, Ankara indică drept cea mai importantă problemă evoluțiile din jurul războiului din Gaza. Atât Ankara, cât și Cairo se opun cu fermitate operațiunilor israeliene de la Rafah, în partea de sud a Fâșiei Gaza. Guvernul lui el-Sisi se teme că aceste operațiuni vor determina mii de palestinieni să treacă în Egipt, de aceea Cairo a declarat în repetate rânduri că o operațiune israeliană la Rafah este o „linie roșie”.
Scenarii cu privire la o vizită a lui Erdoğan la Rafah
Nu va fi o surpriză dacă președintele turc va vizita punctul de trecere a frontierei de la Rafah în timpul vizitei sale în Egipt. Este de așteptat ca cei doi lideri să transmită mesaje în principal pentru a promova trimiterea de ajutor umanitar prin punctul Rafah.
Unul dintre capitolele cheie ale discuțiilor dintre cei doi președinți îl reprezintă Libia, unde, în războiul civil de acolo, cele două țări susțin tabere opuse. Turcia, care sprijină guvernul de la Tripoli, încearcă acum să stabilească legături și cu forțele din estul Libiei, care își au sediul la Benghazi.
Sursa foto: Facebook
O „problemă spinoasă” pentru Cairo este prezența în Turcia a membrilor Frăției Musulmane, „dușmani de moarte” ai guvernului el-Sisi. Când Ankara a decis să își normalizeze relațiile cu Cairo în urmă cu doi ani, a sistat activitățile membrilor Frăției Musulmane din Turcia.
O altă problemă o reprezintă vânzarea de drone turcești către Egipt, precum și comerțul bilateral. Turcia este a 6-a țară pentru exportul de produse egiptene și a 3-a țară pentru importurile Egiptului, cu un volum comercial de 10 miliarde de dolari.
Pentru Ankara, vizita lui Erdogan la Cairo este punctul culminant al „revenirii” Turciei în Orientul Mijlociu, după o lungă perioadă de tensiuni cu majoritatea țărilor din regiune, relatează kathimerini.gr.