Erdogan vrea să fie mediator între Ucraina și Rusia. Punctele esențiale asupra cărora nu se înțeleg cele două părți: „Putin are nevoie de o ieșire onorabilă”

Sursa: Malivoja | Dreamstime.com

Negociatorii Ucrainei și ai Rusiei par să fi ajuns la un acord în privința a patru din cele șase subiecte aflate în negociere pentru a obține un acord de încheiere a ostilităților. Afirmația îi aparține președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Ankara susține că lui Vladimir Putin trebuie să i se ofere „o ieșire onorabilă” din acest război.

Ucraina și Rusia dau semne că s-ar fi înțeles cu privire la patru dintre cele șase teme aflate în discuție pentru un acod de pace. Recep Tayyip Erdogan susține că Kievul şi Moscova s-ar fi pus de acord cu privire la renunțarea Ucrainei la cererea de aderare la NATO, cu privire la retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale și garanţii de securitate. Cele două părți rămân în dezacord cu privire la problemele de natură teritorială.

„Ucraina este, desigur, un stat. Iese din discuţie (pentru Kiev – n. red.) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri”, a afirmat Erdogan.

El a precizat că discuţiile sunt mai dificile în privinţa statutului regiunii separatiste Donbas şi a peninsulei Crimeea, părți ocupate de Rusia.

Sursa: Facebook

Turcia vrea să-i asigure lui Putin „o ieșire onorabilă” din război

Erdogan a declarat că Vladimir Putin ar trebui încurajat să „găsească o ieşire onorabilă” pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, transmit dpa şi AFP.

„Trebuie să-i spunem (lui Putin) acum: ar trebui să fii arhitectul paşilor spre pace. Ar trebui să căutăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieşire onorabilă”, le-a spus Erdogan jurnaliştilor în avionul care îl aducea de la summitul NATO de la Bruxelles.

Preşedintele turc a anunțat că intenționează să discute cu Vladimir Putin şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski pentru a evalua detaliile reuniunii NATO. Conform presei din Turcia, discuţia cu președintele Ucrainei va avea loc vineri. Ankara se consideră un mediator în acest război din Ucraina şi are relaţii apropiate atât cu Kievul cât și cu Moscova.

Sursa foto: Kremlin

Turcia nu este de acord cu sancțiunile aplicate Rusiei

Pe de altă parte, Turcia nu va aplica sancțiunile impuse de statele occidentale împotriva Rusiei. Erdogan a spus că țara sa „nu poate face nimic” pentru a adăuga presiune având în vedere dependenţa energetică de Rusia şi alte legături economice cruciale.

Astfel, Rusia rămâne principalul furnizor de gaze şi de turişti pentru Turcia. Mai mult, cele două state au un parteneriat pentru construcția primei centrale nucleare pe teroitoriul turc.

„Nu îmi pot lăsa cetăţenii în frig. Nu pot reduce industria noastră la zero. Trebuie să ne apărăm aceste interese”, a explicat Recep Tayyip Erdogan.