Erdogan, Putin și petrolul ISIS: Cine este MINCINOSUL?

Erdogan, Putin și petrolul ISIS: Cine este MINCINOSUL?

Președintele turc este acuzat de omologul său rus că este implicat personal în achiziția de petrol de la ISIS. Erdogan dezminte, și acuză la rândul său Moscova. Care este adevărul?

„Clasa politică de la putere, inclusiv președintele Erdogan și familia lui, este implicată în acest comerț ilegal” cu petrol cu jihadiștii, a repetat miercuri ministrul adjunct rus al Apărării, Anatoli Antonov.

Vladimir Putin însuși a declanșat ostilitățile, la o săptămână după doborârea de către aviația turcă a unui avion rus.

Cu ocazia summit-ului COP 21, de la Paris, dedicat luptei împotriva încălzirii globale, Putin a afirmat:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem toate motivele să credem că decizia de a doborî avionul nostru a fost dictată de dorința de a proteja aceste căi de transport ale petrolului către teritoriul turc.”

Președintele turc a replicat, declarând acuzațiile lui Putin drept „imorale” și a somat Rusia să prezinte dovezile. Joi, Erdogan a acuzat la rândul său Moscova că joacă un rol important în traficul cu petrol al ISIS.

Pe ce se bazează aceste acuzații?

Turcia și petrolul ISIS

Acuzațiile privind existența unor legături între interesele turcești și petrolul exploatat în Siria de către ISIS nu sunt noi și, în parte, au fost documentate, scrie L’Obs.

În septembrie 2014, New York Times arăta dificultatea administrației Obama de a „convinge Turcia, al cărui petrol provine în mare parte de pe piața neagră, de a distruge această vastă rețea”.

Cotidianul american scria că „responsabili din serviciile de informații occidentale au localizat traficul cu petrol al ISIS pe teritoriul Irakului, dar și în regiunile transfrontaliere din sudul Turciei”.

La sfârșitul lui iulie 2015, cotidianul britanic The Guardian dezvăluia că, în timpul unui raid american în Siria, au fost descoperite documente care dovedeau că unul dintre liderii importanți ai ISIS, Abu Sayyaf, însărcinat cu vinderea petrolului și a gazelor organizației, se afla în legătură directă cu Ankara.

Aceste elemente demonstrează că Turcia acceptă să închidă ochii față de comerțul ilegal, dar care nu dovedesc totuși implicarea statului turc în traficul cu ISIS... Chiar dacă legăturile dintre Ankara și ISIS au fost dovedite, inclusiv livrarea de arme dezvăluită de cotidianul de stânga Cumhuryiet, al cărui director a fost de altfel aruncat în închisoare.

Familia Erdogan și petrolul ISIS

Referindu-se la ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, de 37 de ani, și la fiul său, Bilal Erdogan, care deține compania BMZ, specializată în lucrări publice și în transport maritim, adjunctul ministrului rus al Apărării a spus:

„Nu vă puneți întrebări despre faptul că fiul președintelui turc este șeful unei dintre principalele companii energetice și că fiul său este numit ministrul Energiei? Ce minunată afacere de familie!”

Berat Albayrak, ginerele lui Erdogam este într-adevăr ministrul Energiei. În ceea ce-l privește pe Bilal Erdogan, compania sa, via „Oil Transportation & Shipping” cu sediul în Malta, deține mai multe tancuri de transport al petrolului.

Până acum, nici Moscova, nici o altă sursă nu a putut dovedi legăturile între această companie și petrolul sirian al ISIS.

Toate aceste acuzații cad pe un teren fertil: Bilal Erdogan, care a ales să se instaleze în Italia înaintea ultimelor alegeri din Turcia, în care AKP, partidul tatălui său, nu era sigur că va obține majoritatea absolută, a avut de-a face recent cu justiția. Fiul președintelui a fost vizat de o anchetă privind o afacere de corupție dezvăluită pe 25 decembrie 2013. Anchetă care, în final, l-a absolvit de vreo implicare, după ce toți procurorii au fost înlocuiți în octombrie 2014.

Însă nici o dovadă nu îl leagă pe Bilal Erdogan de petrolul ISIS. Iar fotografiile care îl înfățișează pe acesta alături de niște bărboși, despre care s-a spus că sunt membri ISIS, s-au dovedit false.

De ce Moscova îl acuză pe Erdogan?

David Butter, specialist în problemele energetice ale Orientului Mijlociu, comentează:

„Este puțin probabil ca Vladimir Putin însuși să creadă în aceste acuzații.”

Într-un articol publicat pe site-ul BBC, expertul subliniază că Rusia are nevoie să puncteze pe terenul comunicării, în încleștarea sa cu Turcia, mai ales pentru a legitima propriile bombardamente „asupra unor ținte din Siria care nu au nimic de-a face cu ISIS, cum ar fi o mare brutărie construită de ONG-ul turcesc IHH”.

De altfel, expertul, care amintește că Turcia se bazează aproape în totalitate pe Rusia în ceea ce privește livrările de petrol, și 56% din livrările de gaze, apreciază că „dacă problema petrolieră ar fi fost motivul pentru autoritățile turce de a doborî un avion rus, mai degrabă ele ar fi trebuit atunci să se abțină”.

Și Moscova?

În replică, Erdogan a acuzat și el Moscova joi că joacă un rol important în acest trafic:

„Avem dovezi. Vom începe să le dezvăluim lumii.”

El a dat ca exmplu numele omului de afaceri sirian George Haswani, „posesorul unui pașapprt rusesc”, care ar beficia, potrivit lui Erdogan, de pe urma vânzărilor de țiței brut extras de jihadiști din puțurile pe care le controlează în Siria și Irak.

Haswani a fost de curând ținta sancțiunilor financiare americane, după cele impuse de UE. Sirianul este acuzat de Washington și Bruxelles că achiziționează petrol de la ISIS pentru regimul Assad.

Pentru moment, Turcia nu a prezentat nici o dovadă a implicării Rusiei în acest trafic.