Erdogan, „prietenul Europei”, își LICHIDEAZĂ opoziția cu sânge rece

Erdogan, „prietenul Europei”, își LICHIDEAZĂ opoziția cu sânge rece

Proiectul de reformă constituțională propus de regimul de la Ankara va permite „curățirea” Parlamentului turc de orice picior de opozant. Primii vizați sunt kurzii.

Zilele formațiunii pro-kurde Partidul Democratic al Poporului (HDP) par numărate. Marți seara, 348 de deputați din cei 550 au susținut la prima lectură controversatul proiect de „reformă constituțională”, care urmărește ridicarea imunității parlamentare pentru cei vizați de proceduri judiciare.

Proiectul, inițiat de executivul turc și de Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP), al președintelui Erdogan, nu reșușește să ascundă adevărata țintă: HDP-ul kurd, a treia forță politică a țării.

Marea surpriză electorală a alegerilor legislative din iunie 2015, formațiunea de stânga a reușit să se impună, privând astfel partidul islamo-conservator al lui Erdogan de majoritatea parlamentară absolută, pe care o avea din 2002 încoace.

Ne puteți urmări și pe Google News

După acest eveniment, președintele Erdogan a lansat o serie de atacuri violente la adresa partidului pro-kurd, acuzându-l că servește de „vitrină politică” pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, aflat pe lista grupărilor teroriste în Turcia, Statele Unite și UE. PKK aflat într-o luptă sângeroasă  cu forțele de securitate turce în regiunile majoritar kurde din sud-estul țării.

HDP plătește prețul opoziției sale la violentele campanii militare duse de armată din toamnă în fiefurile sale electorale și este acuzat că nu se distanțează de gherila kurdă.

Nu este nici o surpriză faptul că din cele circa 600 de dosare penale împotriva membrilor Parlamentului (pe care Constituția actuală îi protejează), aproape 400 vizează 50 (din cei 59) de parlamentari pro-kurzi, mai ales pentru „propagandă” sau „sprijinire” a PKK. Numai co-liderul HDP, Selahattan Demirtaș, are 75, scrie Le Point.

Mulți dintre observatorii turci cred că o ridicare a imunității parlamentare, urmată de proceduri judiciare, va da lovitura de grație HDP. După modelul aplicat și în urmă cu peste un deceniu. În 1994, tot acuzați că sprijină PKK, mai mulți deputați ai Partidului Democrat, părintele HDP, au fost lăsați fără imunitate, iar patru dintre ei au intrat la închisoare.

Proiectul de modificare a Constituției nu va face decât să sporească tensiunile în regiunile din sud-est, acuză Faysal Sariyldiz, deputat din districtul Simak, unul din teatrele luptelor sângeroase turco-kurde.  Sarildiz este acuzat că ar fi furnizat arme pentru PKK, ceea ce acesta dezminte categoric.

Deputații HDP acuză „o lovitură de stat a Palatului”. Este vorba de Palatul lui Erdogan.

Sariyldiz denunță:

„Politica lui despotică urmărește să zdrobească opoziția, să-i îngenuncheze pe toți pentru a rămâne el în picioare.”

Însă întreaga scenă politică turcă este răvășită, inclusiv partidul majoritar al lui Erdogan. Acum două săptămâni, șeful partidului și al executivului, Ahmet Davutoglu, a anunțat că nu va mai candida la șefia partidului. Aceasta înseamnă automat că va renunța la funcția de premier.

Unul dintre cei mai fideli oameni ai lui Erdogan va ieli în scenă în acest weekend, plătind prețul pentru opozițiile sale frecvente la politica „Sultanului” și pentru lipsa de entuziasm față de proiectul de  a face din Turcia o republică prezidențială, atât de dorit de șeful statului.

Acum, Erdogan are terenul liber pentru a-și promova proiectul de modificare a Constituției. Votul final va fi dat vineri. AKP și cei 317 deputați mai au două zile pentru a convinge 20 de parlamentari din celelalte două partide de opoziție, pentru a obține cele două treimi necesare (317 de voturi).

Dar lucrul nu este ușor: în rândul partidelor de opoziție, ca și în al AKP, de altfel, aproape o sută de aleși nu văd cu ochi buni proiectul. La urma urmei, este vorba și de propria lor imunitate.