Turcia are în vedere o colaborare cu Rusia în industria de apărare, inclusiv pentru avioane de luptă și submarine, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, la o zi după întâlnirea cu Vladimir Putin.
Discuțiile cu Putin în stațiunea Soci de la Marea Neagră s-au axat pe pași care ar aprofunda cooperarea în domeniul apărării dintre Turcia și Rusia, inclusiv parteneriate pentru motoare de avioane, avioane de luptă și submarine, a declarat Erdoğan jurnaliștilor la bordul avionului prezidențial.
Erdogan nu se limitează la cumpărarea sistemului de apărare rusesc S-400
Deși achiziționarea sistemului rusesc de apărare S-400 a provocat Turciei mari probleme în NATO, inclusiv eliminarea din rândul țărilor implicate în dezvoltarea avioanelor F-35, Erdoğan pare mai hotărât ca oricând să se bazeze pe ruși pentru a transforma Turcia într-o mare putere.
„Am avut ocazia să discutăm pe larg ce măsuri trebuie luate în producția de motoare pentru avioane, ce măsuri trebuie luate în ceea ce privește avioanele de luptă”, a spus el, adăugând că alte măsuri ar putea include construirea de nave și submarine.
Colaborare ruso-turcă în domeniul nuclear
Rusia ar putea fi, de asemenea, implicată în construcția celei de-a doua și a treia centrale nucleare din Turcia, a spus Erdoğan, în timp ce Putin a sugerat dezvoltarea de platforme de lansare spațială.
„Am vorbit cu domnul Putin despre construirea a încă două centrale nucleare, în afară de Akkuyu. A fost de acord să lucreze la această problemă ”, a spus Erdoğan.
Akkuyu este prima centrală nucleară a Turciei care este construită de firma rusă de energie nucleară Rosatom în sudul provinciei Mersin.
Cele două țări au semnat un acord de cooperare în 2010 și au început construcția în 2018. Unitatea inițială a uzinei urmează să fie finalizată până în mai 2023.
Cele trei unități rămase vor începe să funcționeze până la sfârșitul anului 2026, la o rată de una pe an, pentru a avea în cele din urmă o capacitate totală instalată de 4.800 megawatti (MW).
Odată finalizată, centrala nucleară se așteaptă să producă anual 35 de miliarde de kilowatt-oră (kWh) de energie electrică și va satisface aproximativ 10% din necesarul de energie electrică internă.
Va avea o durată de viață estimată la 60 de ani, cu o prelungire de încă 20 de ani.
Erdoğan sfidează NATO
Declarațiile lui Erdoğan au venit la o săptămână după ce președintele turc a reiterat intenția Ankarei de a achiziționa un nou lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400.
Comentariile sale au declanșat reacții dure de la Washington. Americanii au avertizat că Turcia ar putea face față unor măsuri suplimentare în temeiul legislației SUA care penalizează țările care cumpără arme rusești.
Achiziția de către Turcia în 2019 a sistemului de apărare antiaeriană S-400 fabricat de Rusia a determinat Washingtonul să elimine țara lui Erdogan din programul internațional care produce avioane de luptă F-35 de generația următoare.
SUA au susținut că sistemul ar putea fi utilizat de Rusia pentru a obține în mod ascuns detalii clasificate cu privire la avioanele Lockheed Martin F-35 și că este sistemul rusesc este incompatibil cu sistemele NATO. Cu toate acestea, Turcia insistă asupra faptului că S-400 nu ar fi integrat în sistemele NATO și nu ar reprezenta o amenințare pentru alianță.
Întrebat despre planurile Turciei de a achiziționa sisteme S-400 suplimentare, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni suplimentare ale SUA, Erdoğan a răspuns: „Procesul S-400 continuă. Nu este cale de intoarcere."
Președintele a spus că speră să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la întâlnirea G-20 de la Roma pentru a discuta despre proiectul F-35, inclusiv o plată de 1,4 miliarde de dolari (12,42 miliarde TL) pe care Turcia a făcut-o pentru avioanele F-35 pe care nu le mai poate obține.
O altă întâlnire între liderii turci și americani ar putea avea loc, de asemenea, pe marginea unei conferințe climatice din noiembrie la Glasgow, Scoția, a spus Erdoğan.
„Am făcut o plată de 1,4 miliarde de dolari, ce se va întâmpla cu acești bani?” el a spus. „Nu am câștigat și nu câștigăm cu ușurință acești bani. Ne vor da avioanele noastre sau ne vor da banii înapoi. ”
„Vom discuta despre toate relațiile, inclusiv militare, politice, economice, comerciale”, a spus el.
Săptămâna trecută, Erdoğan a fost citat spunând la întoarcerea sa dintr-o vizită la New York că relațiile SUA-Turcia nu sunt sănătoase, iar direcția lor actuală „nu e de bun augur”.
Cu toate acestea, după ce și-a expus planurile de a-l întâlni pe Biden luna viitoare, Erdoğan a spus că „se fac niște pași care se prezintă bine”, notează ziarul turcesc pro-guvernamental Daily Sabah.