Evenimentul Zilei > International > Erdogan: „Israelul este statul cel mai FASCIST din lume” Netanyahu: „Turcia este o DICTATURĂ SINISTRĂ”
Erdogan: „Israelul este statul cel mai FASCIST din lume” Netanyahu: „Turcia este o DICTATURĂ SINISTRĂ”

Erdogan: „Israelul este statul cel mai FASCIST din lume” Netanyahu: „Turcia este o DICTATURĂ SINISTRĂ”

Schimb extrem de dur de acuzații între președintele Turciei și premierul Israelului. Tensiunea dintre cele două state crește amenințător.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat marți Israelul drept „statul cel mai fascist și mai rasist din lume”, după votul de săptămâna trecută din Knesset a legii care definește Israelul ca „stat-națiune al poporului evreu”.

Erdogan a declarat că această măsură arată „fără nici cea mai mică îndoială că Israelul este statul cel mai sionist, cel mai fascist și cel mai rasist din lume”, cu ocazia unui discurs în fața grupului său parlamentar la Ankara, în timp ce deputații strigau: „Blestemat să fie Israelul!”

Prim-ministrul israelian i-a răspuns lui Erdogan că sub conducerea lui Turcia devine „o sinistră dictatură”. „Erdogan masacrează sirieni și kurzi și aruncă în închisoare zeci de mii de turci… Sub puterea lui, Turcia devine o sinistră dictatură.”

Regimul turc a criticat în mai multe rânduri legea adoptată de Knesset, acuzând autoritățile israeliene că încearcă să înființeze „un stat al apartheidului”. „Spiritul lui Hitler care a târât lumea într-o mare catastrofă a înflorit din nou printre unii conducători israelieni”, a declarat marți Erdogan. „Fac apel la lumea musulmană, la lumea creștină, la toate țările, la organizații, ONG-uri, ziariști democrați și apărători ai libertăților din întreaga lume să treacă la acțiune împotriva Israelului.”

Acest declarații vin pe fondul tensiunilor sporite dintre Turcia și Israel, prima criticând cu regularitate politicile israeliene față de palestinieni sau de lăcașurile de cult musulmane din Ierusalim.