Președinte Turciei cere o reformă totală a sistemului, dar și anularea dreptul de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. Erdogan spune că până acum nu a putut fi luată nicio decizie concretă referitoare la încetarea războiului din Ucraina.
Președintele Turciei critică dur modul în care funcționează acum Consiliul de Securitate al ONU. „Când o tabără în conflict este unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto, capacitatea Consiliului de Securitate al ONU de a se impune este nulă: sistemul se declară în faliment'', a spus Recep Tayyip Erdogan în discursul său de deschidere a Forumului Diplomatic de la Antalya, relatează EFE.
Anularea dreptului de veto
Președintele Turciei a cerut să fie anulat dreptul de veto al celor cinci membri permanenţi. „Dat fiind că deciziile Adunării Generale a ONU nu sunt constrângătoare, nu a fost luată nicio măsură pentru a pune capăt luptelor în Ucraina. Aşa cum încă funcţionează sistemul ONU creat în perioada postbelică, o singură ţară poate contracara voinţa tuturor celorlalte prin dreptul de veto pe care-l au în Consiliul de Securitate SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China“, a mai afirmat Recep Tayyip Erdogan, potrivit sursei citate.
Negocieri fără un rezultat concret
Turcia este țară membră a NATO și a ales o poziţie neutră în războiul din Ucraina. A încercat să acţioneze ca un mediator și a găzduit joi o întâlnire între miniştrii de externe Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, care nu a dus însă la niciun rezultat.
Ucraineanul Dmitro Kuleba spune că nu s-a înregistrat nici un progres în privința încetării focului, deoarece Lavrov nu a fost autorizat să discute această chestiune. Ministrul ucrainean a spus că Lavrov nu s-a angajat să deschidă coridoarele umanitare din Mariupol. El ar fi spus că urmează să se consulte cu Moscova.
„În acest moment, partea rusă nu este în poziţia de a stabili o încetare a focului. Ei caută să obțină o capitulare din partea Ucrainei. Or, nu aceasta este ceea ce vor obţine. Ucraina este puternică și va lupta”, a precizat Kuleba.
Pe de altă parte, Serghei Lavrov a afirmat că negocierile de pace se vor purta în Belarus, acolo unde au avut loc deja mai multe întâlniri. Lavrov a precizat că discuțiile din Turcia au vizat doar aspecte de natură umanitară. El a spus că nu are un mandat pentru a negocia un coridor umanitar sau o încetare a focului.