Evenimentul Zilei > International > Erdogan continuă epurările în justiţie. Zeci de judecători şi procurori au fost demişi din funcţie.
Erdogan continuă epurările în justiţie. Zeci de judecători şi procurori au fost demişi din funcţie.

Erdogan continuă epurările în justiţie. Zeci de judecători şi procurori au fost demişi din funcţie.

Autorităţile turce au demis din funcţie, luni, 45 de judecători şi procurori, un ultim episod al epurării operate în domeniul justiţiei după lovitura de stat eşuată, din iulie anul trecut. După 15 iulie, unui număr de cel puţin 113.000 de persoane le-a fost interzisă exercitarea profesiei, au fost demise din funcţiile publice sau arestate pentru presupuse legături cu gruparea acuzată de a fi încercat răsturnarea de la putere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan îi acuză pentru tentativa de puci pe adepţii clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA. Gulen a fost cândva un aliat al lui Erdogan, dar a intervenit o ruptură între cei doi în ultimii ani. Gulen neagă acuzaţiile referitoare la puci. Peste 4.000 de procurori şi judecători au fost demişi din iulie pe motiv de presupuse legături cu mişcarea lui Gulen, denumită de autorităţile de la Ankara "organizaţia teroristă Fethullah".

Printre noile persoane suspendate de Consiliul suprem al judecătorilor şi procurorilor se numără cei trei judecători care au ordonat eliberarea a 21 de suspecţi într-un proces privind "structura mediatică" a lui Gulen, săptămâna trecută. Un număr de 29 de suspecţi, printre care popularul cântăreţ Atilla Tas, sunt în prezent judecaţi, acuzaţi de apartenenţă la un grup terorist armat. Printre inculpaţi figurează mai mulţi jurnalişti din diferite medii, dar şi un bărbat acuzat de a fi utilizat un cont Twitter sub pseudonimul Fuat Avni. Acest cont a publicat în special dezvăluiri jenante despre anturajul preşedintelui Erdogan.