Erdogan nu renunță la avioanele F-16. Liderul turc condiționează din nou aderarea Suediei în NATO

Erdogan nu renunță la avioanele F-16. Liderul turc condiționează din nou aderarea Suediei în NATO Erdogan. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recep Tayyip Erdogan a condiționat aderarea Suediei în funcție de protocolul de aprobare pentru vânzarea aeronavelor de luptă f-16, Turciei. Totodată, sprijinul acordat SUA Israelului în lupta contra militanților Hamas complică și mai mult situația.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan negociază aderarea Suediei în cadrul alianței NATO de pe o poziția de forță. În schimbul ridicării dreptului de veto, liderul de la Ankara a solicitat Congresului american aprobarea simultană a vânzării de avioane F-16, Turciei.

Recep Tayyip Erdogan joacă tare

Recep Tayyip Erdogan a condiționat aderarea Suediei în funcție de protocolul de aprobare pentru vânzarea aeronavelor de luptă f-16, Turciei. Totodată, sprijinul acordat SUA Israelului în lupta contra militanților Hamas complică și mai mult situația.

„Canada nu discută despre Suedia decât în legătură cu camerele pe care vrem să le achiziţionăm pentru dronele noastre. Statele Unite spun acelaşi lucru. Spuneţi că veţi lua măsuri cu privire la problema F-16 după adoptarea de către Congres. (...) Faceţi-o simultan şi în mod solidar cu ceea ce vă revine şi Parlamentul nostru va lua decizia necesară", a declarat şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legislativul de la Ankara a început la jumătatea lunii trecute analizarea protocolului de aderare al Suediei în cadrul blocului politico-militar NATO, pus în așteptare din primăvara anului trecut. Ulterior, după incidentele din Suedia discuțiile au fost amânate.

Guvenul american nu se opune

Turcia acuză faptul că regimul de la Stockholm adăpostește membri PKK, entitate politică declarată teroristă în Turcia. Pe lângă aceste aspecte, relațiile dintre Ankara și Stockholm s-au răcit după ce un exemplar al Coranului a fost ars în cadrul unor protese inițiate de suedezi.

Turcia a mai jucat odată această carte încercând să obțină acordul Congresului pentru a ratificarea acordului de vânzare a avioaneleor de luptă F-16. Deși Guvenul american nu se opune acestei vânzări, Congresul a blocat sistemeatic validarea acordului invocând motive pur politice printre care și încălcările drepturilor omului sau tensiunile cu Grecia, de asemenea membră NATO.

Turcia NATO Suedia

Recep Tayyip Erdogan și Viktor Orban, front comun împotriva Suediei

Nemulțumirea Ankarei este accentuată și de sprijinul pe care Washingtonul îl acordă aliatului tradițional Israel în lupta celui din urmă împotriva grupării Hamas. De partea cealaltă, diplomația suedeză a transmis la finalul lunii trecute că Turcia ar urma să ratifice aderarea Suediei în câteva săptămâni.

În pofida optimismului manifestat de Stockholm, Comisia pentru Afaceri Externe de la Ankara nu a înintat un nou termen pentru reluarea protocolului de aderare. După un blocaj de 17 luni, liderul turc, Recep Tayyip Erdogan le-a transmis la finalul lunii octombrie demnitarilor din Parlament protocolul de aderarea a statului nordic.

Turcia și Ungaria sunt ultimele trei state din cei 31 de membri ai NATO care se opun aderării statului scandinav, potrivit Agerpres.