Turcia a fost supusă focului criticilor în timpul reuniunii virtuale a miniştrilor de externe din statele NATO şi, abandonată de SUA, trebuie să se pregătească să suporte un val de sancţiuni americane şi europene, au declarat miercuri pentru AFP mai mulţi participanţi.

Surpriza a venit din partea secretarului de stat american Mike Pompeo, care a denunţat „încălcările” regulilor Alianţei şi „politica faptului împlinit” practicată de Ankara în mai multe crize regionale.

La ultima sa reuniune NATO, Pompeo a cerut Turciei „să revină la un comportament de aliat”, a relatat un participant. „Intervenţia sa a fost foarte scurtă, dar foarte clară”, a precizat un altul, scrie Agerpres.

Secretarul de stat american a denunţat „cadoul” făcut de Ankara Rusiei prin cumpărarea sistemului de apărare antirachetă mobil S400 care „nu este interoperabil cu sistemele NATO”.

Mike Pompeo a deplâns, de asemenea, „luarea drept ostatice” a planurilor de apărare şi a parteneriatelor dorite de NATO, o atitudine care „slăbeşte coeziunea Alianţei”.

Decizia Turciei de a cumpăra sisteme antirachetă rusești S-400, extrem de performante, a stârnit iritare în cadrul NATO, țările membre ale Alianței denunțând faptul că, prin acceastă decizie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le face cadou rușilor informații despre avioanele americane F-35.

În ciuda apelurilor de a renunța la sistemele S-400, Erdogan a persistat, făcând teste cu aceste sisteme (ironia sorții, cu avioane cumpărate de la americani) și anunțând că, dacă SUA au retras Ankara din programul avioanelor F-35 (plătite de Turcia), țara sa va achiziționa avioane de luptă moderne din Rusia.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE