Premierul australian, Scott Morrison, a considerat miercuri ''negândite'' şi ''ofensatoare'' remarcile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, după atentatele unui estremist australian în moscheile din Christchurch, Noua Zeelandă. Conducătorul turc declarase luni că atentatul se înscrie în cadrul unei ofensive împotriva islamului şi a Turciei. El a avertizat în mod special că australienii care vor fi ostili islamului vor avea aceeaşi soartă ca australienii ucişi de forţele otomane în timpul bătăliei de la Gallipoli, în timpul Primului Război Mondial.

''Observaţiile pe care le-a făcut preşedintele turc Erdogan, le consider extrem de jignitoare şi extrem de negândite în situaţia foarte sensibilă la nivel mondial în care ne aflăm'', a răspuns Scott Morrison. Primul ministru a calificat drept ''ruşinoase'' comentariile făcute de preşedintele turc privind reacţiile Australiei şi Noii Zeelande după atentatul de la Christchurch, unde un suprematist alb australian a împuşcat mortal 50 de credincioşi în două moschei.

Scott Morrison a făcut declaraţia sa după ce a convocat ambasadorul Turciei pentru a-l atenţiona asupra observaţiilor preşedintelui Erdogan şi după ce a respins ''scuzele'' pe care acesta i le-a prezentat.

''Aştept şi am cerut ca aceste remarci să fie clarificate şi retrase'', a spus şeful guvernului australian. ''Voi aştepta să văd care va fi reacţia guvernului turc înainte de a hotărî alte măsuri, dar pot să vă spun că toate opţiunile sunt pe masă'', a insistat Scott  Morrison, citat de 20 Minutes.

 

Te-ar putea interesa și: