Erdogan: Am descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din istoria Turciei, în Marea Neagră
- Tudor Borcea
- 21 august 2020, 21:33
„Dumnezeu ne-a deschis o ușă către bogății nemaivăzute”, a lansat, vineri, liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.
Turcia a descoperit „cel mai mare zăcământ de gaz natural din istoria sa” în Marea Neagră, a anunțat Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că Turcia își va accelera căutările de hidrocarburi în Mediterana orientală, subiect de tensiuni cu țările din această zonă și cu comunitatea internatională.
În cadrul unui discurs rostit la Istanbul, președintele Turciei a precizat că rezervele noului zăcământ descoperit în Marea Neagră sunt estimate la 320 de miliarde de metri cubi de gaz natural.
Șeful statului turc a declarat că descoperirea este de o „importanță istorică pentru viitorul Turciei”, țară care se bazează aproape exclusiv pe importuri pentru a-și satisface nevoile din ce în ce mai mari de energie.
„Allah ne-a deschis o ușă pentru bogății nemaivăzute”, a declarat entuziast Erdogan.
„Scopul nostru este să punem gazul din Marea Neagră în serviciul națiunii noastre din 2023”, a continuat el.
Recep Tayyip Erdogan a declarat că descoperirea zăcământului a fost făcută în sectorul puțului de explorare Tuna-1.
Potrivit acestuia, primele indicații „sugerează că zăcământul descoperit face parte dintr-o rezervă mult mai mare”, fără a oferi detalii suplimentare, scrie 20 Minutes.
„Am efectuat până acum nouă foraje la mare adâncime în Marea Mediterană și în Marea Neagră prin navele noastre Fatih și Yavuz. Am avut onoarea de a oferi națiunii noastre veștile bune pe care le-au așteptat. Nu ne vom opri până nu vom deveni exportator net de energie”, a declarat Erdogan, scrie Europa Liberă.
Anunțul vine după ce președintele Erdogan a spus miercuri unor oficiali din sistemul energetic că va avea „vești bune” vineri care vor marca „o nouă perioadă" pentru Turcia. Comentarii au dus la o creșterea cotațiilor companiilor energetice cu Turcia și a ridicat cota lirei turcești care a atins un record negativ în această săptămână.
Nava pentru foraj Fatih opera de la finalul lunii iulie în zona de explorare cunoscută ca Tuna-1, la circa 100 de mile marine de coasta Turciei în Marea Neagră.
Cu toate acestea, ar putea fi necesară o perioadă de 7-10 ani până poate începe producția, iar Turcia va trebui să investească între 2 și 3 miliarde de dolari pentru a se putea bucura de zăcământ.
Turcia importă anual energie de circa 41 de miliarde de dolari de la state precum Rusia sau Iran.
Erdogan a mai anunțat, de asemenea, că Turcia își va accelera căutarea de hidrocarburi în estul Mediteranei prin implementarea unei noi nave de foraj acolo la sfârșitul anului, în ciuda tensiunilor cu Grecia.
Foto. Recep Tayyip Erdogan/Facebook