Era Orban obligat să înlocuiască miniștrii respinși? Un celebru jurist aruncă bomba

Era Orban obligat să înlocuiască miniștrii respinși? Un celebru jurist aruncă bomba

Scandalul generat de numirea unui nou prim-ministru a tulburat apele în Parlament. Avocatul Toni Neacșu a postat un comentariu pe pagina sa de socializare în care susține că „premierul desemnat nu este obligat să facă o nouă propunere”

„Interpretarea este greșită, în cazul avizului negativ dat propunerilor de miniștri premierul desemnat nu este obligat să facă o nouă propunere. Poate face o nouă propunere, caz în care persoana va fi audiată, sau poate păstra propunerea inițială, Parlamentul urmând să voteze întreaga lista, precum și programul de guvernare

Decizia din 2007 a CCR citată în articol făcea referire la o prevedere din regulamentul în vigoare la acel moment al ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

În prezent, Regulamentul prevede în mod expres în art. 86:

(3) În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

(4) Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil,PRIM-MINISTRUL DESEMNAT POATE PREZENTA O NOUĂ PROPUNERE SAU POATE SĂ MENŢINĂ PROPUNEREA INIŢIALĂ (sm). Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz”, a scris Toni Neacșu pe Facebook.