Epopeea Institutului Oncologic de la Timișoara, între interese private și studii de fezabilitate

Epopeea Institutului Oncologic de la Timișoara, între interese private și studii de fezabilitate

Amintim că în urmă cu exact un an, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spunea că are „suspiciuni rezonabile” că Institutul Oncologic din Timișoara nu s-a mai construit din cauza unor interese din zona medicală privată.

Pintea a trimis Corpul de Control al Ministerului Sănătății să investigheze de ce proiectul Institutului Oncologic din Timișoara a bătut pasul pe loc în ultimii ani, iar concluzia a fost că decidenții implicați în proiect au acționat cu rea-voință, greșind intenționat în favoarea unor interese private, ceea ce a dus la un blocaj total. Ministrul a sesizat procurorii și a sancționat administrativ instituțiile implicate.

„Pentru Institutul Oncologic din Timișoara s-au acordat bani în ultimii patru ani. Din păcate procedurile de achiziție nu au fost finalizate. Prin urmare am trimis Corpul de Control să verifice aceste aspecte. Concluzia raportului este că a fost rea voință, nepricepere sau și una și alta. Au fost interese ca acest centru să nu se construiască. (...) Pot să vă spun doar că există interese private. Nu cred că a fost interesul celor din comisie să existe un spital de stat care să preia pacienții oncologici”, a explicat, la momentul respectiv, Sorina Pintea.

Conform statisticilor oficiale, în România, cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare. Județul Timiș este unul dintre județele cu cea mai mare rată a afecțiunilor oncologice din țară, cu peste 15.000 de pacienți luați în evidență. Numărul cazurilor nou apărute este în creștere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Adrian Pîclișan