Epoca aprofundării cooperării G7 cu Sudul Global

Sursa foto: adminis

Economia mondială traversează o perioadă în care ţările G7, care au fost cele mai importante șapte economii ale sistemului global timp de 40 de ani, îşi pierd acest titlu în favoarea economiilor E7 (cele mai mari şapte economii emergente, Emergent 7 - n.red).

Țările G7, acuzate de Turcia că vor să blocheze economiile E7

Prin urmare, ţările G7 încearcă să blocheze economiile E7 și alte economiile emergente prin adăugarea de noi reguli la sistemul comercial global.

Deși ponderea țărilor din Sudul Global în producția globală și ocuparea forței de muncă a atins un punct incontestabil, trebuie remarcat faptul că ponderea Nordului Global este încă în prim-plan în comerțul global și în mișcările de investiții directe și, din acest motiv, Sudul Global trebuie să consolideze comerțul intern pentru a-și consolida ponderea în economia mondială.

Deși ponderea țărilor din Sudul Global în producția mondială și în ocuparea forței de muncă a atins un punct incontestabil, trebuie remarcat faptul că ponderea Nordului Global se află încă în prim-plan în ceea ce privește comerțul global și investițiile directe.

Ca atare, Sudul Global trebuie să îşi intensifice schimburile comerciale interne (Intra-Trade) pentru a-și consolida ponderea în economia mondială.

Țările din Sudul Global trebuie să îşi consolideze nu numai comerțul între ele, ci și apetitul pentru investiții reciproce.

Țările E7 vor să detroneze „Nordul Global”

Va fi posibil ca economiile E7 să îşi pună pe deplin amprenta asupra economiei mondiale numai atunci când vor include în sfera lor de influență economică puterea comerțului și a investițiilor, dar și puterea producției și a ocupării forței de muncă.

Într-o economie mondială în care țările din Nordul Global fac schimburi comerciale între ele în valoare de 9,5 trilioane de dolari, statele din Sudul Global fac comerţ între ele în valoare de 6,1 trilioane de dolari.

Schimburile comerciale între Nordul Global şi Sudul Global sunt de 8,9 trilioane de dolari. Aceste cifre arată că ţările Nordului Global deţin o superioritate clară în comerţul mondial.

Din acest motiv, ţările Sudului Global trebuie să îşi pună mai mult mintea la lucru pentru a vedea cum îşi pot spori schimburile comerciale reciproce pe platformele regionale şi globale de cooperare.

Turcia. Sursa foto: Pixabay

Turcia și G7

Din această perspectivă, dezvoltarea de către Turcia a schimburilor comerciale cu ţările îndepărtate este foarte importantă.

Pentru Turcia, care îşi realizează 50% din exporturi către ţările Uniunii Europene, raportul realizat de Comisia Europeană pe tema performanţei competitivităţii Europei în 2030 şi publicat pe 9 septembrie arată că va fi foarte util pentru ţara noastră să îşi intensifice cooperarea cu pieţe noi şi îndepărtate pentru a face comerţul sustenabil pe termen lung.

O astfel de mișcare ar însemna, de asemenea, creșterea exporturile de bunuri și servicii ale Turciei de la cel puțin 600 de miliarde la 750 de miliarde de dolari până în 2050, în funcție de procesul prin care va trece economia mondială.

La orizontul 2050, legăturile politice și economice puternice cu Sudul Global, care va reprezenta mai mult de 50% din populația și economia lumii, vor oferi oportunități valoroase pentru Turcia.

Turcia și Asia

Asia, care cu 8 trilioane de dolari deține o pondere semnificativă în volumul global al importurilor, realizează 4.3 trilioane de dolari din schimburi interne şi 3.7 trilioane de dolari din comerţ în afara continentului.

Previziunile conform cărora schimburile comerciale interne vor ajunge la 7,1 trilioane de dolari în 2030 indică faptul că tendințele de regionalizare economică ale Asiei vor continua să se dezvolte.

Din acest motiv, dezvoltarea de către Turcia a unei strategii de export cu ţările îndepărtate bazată cu precădere pe Asia va ajuta ţara noastră să ia măsuri timpurii în ceea ce priveşte tendinţele de regionalizare.

Prin urmare, aprofundarea cooperării cu țările din Sudul Global în domeniile energiei, inovării, digitalizării, logisticii și apărării în următorii 10 ani va însemna, de asemenea, că PIB-ul Turciei va ajunge foarte curând la pragul de două trilioane de dolari.

(Autor Kerem Alkin, Sabah; Traducerea: Florin Matei, RADOR RADIO ROMÂNIA)