În Uganda, unul din zece copii moare la naştere. Mai mult, una din 200 de naşteri se termină tragic pentru mamă. Jurnaliştii britanici de la The Guardian au urmărit modul în care sunt îngrijite femeile însărcinate din această ţară africană, pentru a găsi cauzele acestui fenomen îngrijorător.
Republica Uganda este o ţară est-africană cu 28 de milioane de locuitori, majoritatea având ca ocupaţie de bază agricultura. Este una dintre ţările Globului în care speranţa de viaţă este de circa 40 de ani.
Reporterii britanici urmăresc sarcinile a două femei, Alice Amucu şi Mary Amulo, care "aleg" să nască în moduri diferite: prima cu ajutorul unei aşa-numite "moaşe", iar a doua la o unitate medicală.
Alice Amucu este o tânără femeie care a născut de două ori până acum, de fiecare dată gemeni. Este una dintre numeroasele femei ugandeze care trăiesc într-o sărăcie lucie. La fiecare naştere, Alice a fost ajutată să nască de măicuţa Josephine, o femeie de 70 de ani. Din păcate, toţi cei patru copii ai tinerei au murit la naştere.
Sora Josephine îşi aminteşte de propriile sarcini: "Eu am născut mereu singură. Dumnezeu m-a învăţat să nasc. Când simţeam că momentul a sosit, puneam un sac de bumbac pe podea şi îngenuncheam. Când simţeam că iese, puneam mâinile sub mine, luam copilul şi îl aşezam cu grijă pe sac. După ce năşteam, îi ceream soţului să îmi aducă o fibră de bananier pentru a lega cordonul omblical".
Contracepţia, doar cu acordul soţului Alice Amucu este din nou însărcinată şi va apela din nou la sora Josephine. Bătrâna vine periodic să o consulte, chiar dacă trebuie să străbată cinci kilometri. Alice are malarie, trăieşte în condiţii foarte grele, dar nu renunţă la visul de a avea un copil.
Un alt caz este cel al ugandezei Mary Amulo, care are şase copii şi îl aşteaptă pe cel de-al şaptelea. "Este ultimul", spune femeia, care este dusă cu bicicleta la dispensar de soţul său. Femeia stă pe portbagaj, deşi a fost avertizată de asistenta medicală că acest lucru ar putea duce la pierderea fătului. Din cauza zdruncinăturilor, placenta ar putea să se desprindă şi ar urma o sângerare puternică, care ar putea duce chiar la moartea fătului.
Un alt subiect controversat este cel al contracepţiei. În Uganda, soţiile care doresc să folosească metodele contraceptive sunt obligate prin lege să ceară aprobarea soţilor. România, situaţie alarmantă
Şi România are mari probleme cu mortalitatea infatntilă, chiar dacă procentul nu este atât de grav ca în statele africane. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România este ţara europeană cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile. Cifrele arată că 15 din 1.000 copii mor în primul an de la naştere.