Evenimentul Zilei > Justitie > ”Epigonul” Cătălin de la Baia Mare a ajuns la scrisoarea 31. Primarul Cherecheș vrea să iasă din arest
”Epigonul” Cătălin de la Baia Mare a ajuns la scrisoarea 31. Primarul Cherecheș vrea să iasă din arest

”Epigonul” Cătălin de la Baia Mare a ajuns la scrisoarea 31. Primarul Cherecheș vrea să iasă din arest

Aflat în spatele gratiilor de 50 de zile, primarul reales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș s-a pus pe scris, nu cărți ca alți deținuți, ci scrisori către alegătorii care l-au votat.

Din tonul acestor scrisori rezultă fără niciun dubiu disperarea edilului de a fi pus în libertate și de a conduce orașul, deși acest lucru nu este posibil pentru mult timp de acum înainte.

Cătălin Cherecheș a fost arestat pentru luare de mită, fiind considerat un pericol social, deoarece l-a amenințat pe martorul denunțător cu moartea. Acest lucru face ca șederea în spatele gratiilor să fie de lungă durată, cel puțin până după audierea acestui martor. Apoi, după ce va fi eliberat din arest, Cherecheș va petrece câteva luni în arest la domiciliu iar apoi, sub control judiciar, timp în care, din nou nu va putea să fie primar.

Peste toate aceste etape judiciare, judecătorul va putea dispune ca primarul ales să nu poate ocupa funcția în baza căreia a comis infracțiunile, până la pronunțarea unei sentințe definitive.

În acest scenariu, foarte plauzibil, care se creionează deja prin desele refuzuri ale instanțelor de judecată, de a respinge cererile lui Cherecheș de a fi eliberat din arest, rezultă că politicianul a fost ales degeaba primar, deoarece el nu va mai putea ocupa această funcție.

Din arest scrie epistole

Din spatele gratiilor celulei de Penitenciarul Gherla, Cătălin Cherecheș a scris a 31-a scrisoare. Luni, la scurt timp, după ce a fost adus de la Curtea de Apel Cluj, unde a aflat că judecătorii i-au respins, din nou cererea de eliberare, edilul din Baia Mare a răbufnit. ”Sunt reținut preventiv de aproape 50 de zile, aruncat în pușcărie și ținut aici ca și un criminal periculos, nu îmi este permisă nici o formă de apărare, nu se acceptă alte măsuri cum ar fi controlul judiciar, arestul la domiciliu ori eliberarea sub control judiciar pe cauțiune. Am încredere în justiție, însă până aceasta nu devine părtinitoare”, a scris Cherecheș.

Edilul se mai plânge de faptul că avocații lui trebuie să îl apere în ”orb”, deoarece judecătorii nu motivează la timp sentințele, iar acest lucru duce la o încălcare gravă a drepturilor sale prevăzute de Constituție. ”Îmi doresc și am dreptul la echitate, dar nu am beneficiat de așa ceva până acum … După experiențele de până acum, încep să am din ce în ce mai puțină încredere că drepturile mele vor fi respectate din moment ce sunt reținut abuziv de aproape 50 de zile”, a mai spus Cherecheș.

La penitenciar nu se poate asigura un cadru festiv

Oficialii Penitenciarului Gherla au declarat pentru EvZ că primarul din Baia Mare nu va depune jurământul la închisoare. ”Legea spune că depunerea jurământului de către primar se face într-un cadru festiv. Noi nu putem asigura la închisoare un cadru festiv. Cel mai probabil îl vom duce la ședința solemnă de constituire a Consiliului Local Baia Mare, unde va depune jurământul de primar, și îl vom aduce înapoi, dacă mandatul de arestare nu va fi revocat”, a spus un oficial al penitenciarului Gherla.

După ce primarul Cherecheș va depune jurământul, acesta va fi revocat din nou de prefectul de Maramureș.