Medicii vor să stabilească dacă pe teritoriul României nu s-a dezvoltat o nouă tulpină a coronavirusului, diferită de cele existente până în prezent.
Autoritățile sanitare se tem că o nouă tulpină a coronavirusului, mult mai agresivă, s-a dezvoltat în România în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a afirmat, sâmbătă, că este posibil ca în România să fi apărut o nouă tulpină COVID.
El a precizat că aceste bănuieli au apărut după ce s-au constatat forme tot mai agresive ale bolii în ultimele săptămâni. Medicul ieșean a precizat că au fost recoltate probe de la câţiva pacienţi internaţi în spital pentru a fi efectuată secvenţierea. Astfel se va stabili dacă este vorba despre o altă tulpină.
„Am decis în această săptămână să recoltăm probe de la câţiva pacienţi care prezintă acest tip de simptomatologie şi efectuăm secvenţierea astfel încât să vedem dacă ne confruntăm cu o nouă tulpină. Am observat o creştere a agresivităţii bolii în urmă cu două-trei săptămâni. Răspunsul îl vom afla două săptămâni”, a afirmat medicul Florin Roşu.
Medicii sunt aproape siguri că este vorba desre o nouă tulpină
În opinia sa, este vorba despre o nouă tulpină de coronavirus, dar a evitat să se pronunțe definitiv până când nu vor fi încheiate analizele.
„Tulpina ar fi una apărută la noi. Eu vă spun ce am observat noi şi de ce am ajuns să credem că poate fi o nouă tulpină. Din punctul de vedere al simptomatologiei, pacientul vine în spital cu un necesar mic de oxigen, undeva între trei şi cinci litri de oxigen pe minut, apoi observăm o degradare accentuată şi rapidă, necesarul de oxigen ajungând până la 25 de litri pe minut. În acest moment intervenţia colegilor de terapie intensivă devine necesară”, a mai spus Florin Roşu.
În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de COVID a crescut foarte mult, iar în Iași nu se mai găsește nici un loc liber în secţiile de Terapie intensivă. Pânâ sâmbătă, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 62.773 cazuri de COVID, din care 767 au fost confirmate în ultimele 24 de ore.
Apariția unei tulpini locale nu este exclusă
Medicul Florin Roșu nu este singurul care vorbește despre o tulpină românească de coronavirus. Zilele trecute, un alt specialist, Gindrovel Dumitra, a spus că în condițiile actuale, s-ar putea „selecta” o tulpină autohtonă care să genereze un nou ciclu de infectare în întreaga lume.
Și profesorul Alexandru Rafila a luat în calcul posibilitatea apariției unei variante românești a virusului. Iar epidemiologul Emilian Popovici consideră că apariția unei tulpini autohtone ar fi un coșmar. Acesta a atras atenția că valul patru de pandemie a început în țara noastră încă din luna iunie.
Specialiștii spun că noi mutații ale virusului apar în momentul în care acesta ajunge în teritorii în care găsește o populație densă cu o interacțiune socială ridicată.