Epidemie fără precedent: Ebola ajunge pentru prima dată în SUA. Invazia VIRUSULUI FĂRĂ LEAC | VIDEO

Epidemie fără precedent: Ebola ajunge pentru prima dată în SUA. Invazia VIRUSULUI FĂRĂ LEAC | VIDEO

Ebola ajunge pentru prima data pe pământ american. Totul in mod controlat însă, deoarece autorităţile de la Washington au decis să repatrieze doi americani infectaţi cu temutul virus pe care l-au luat în Africa. Cei doi au lucrat pentru o organizaţie umanitara şi se află într-o situaţie stabilă, dar gravă.

Vor fi aduşi în următoarele zile cu un avion special şi transportaţi la Atlanta, la Centrul de prevenire a bolilor, unde vor fi trataţi într-o încăpere perfect izolată. Între timp, Organizaţia mondială a Sănătăţii a avertizat că epidemia se extinde rapid în vestul Africii, dar încă poate fi oprită.

Problemă internaţională

Numărul victimelor a trecut de 730 în câteva luni, în ţările din Vestul Africii, unde autorităţile fac eforturi disperate să oprească răspândirea virusului. Guineea, Sierra Leone şi Liberia mobilizează poliţia şi armata pentru a impune un cordon sanitar în jurul epicentrului epidemiei, adică într-o zonă situată la frontiera lor comună. Lewis Brown, ministrul Informaţiei, Liberia: "Am ajuns într-un moment de criză. Nu mai e doar o problema a Liberiei. Se confruntă cu această epidemie şi Siera Leone şi Guineea. Evident, a devenit o problemă internaţională".

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Barack Obama a anunţat controale medicale pentru toti participanţii la summitul Statele Unite-Africa de săptămâna viitoare. „În Africa de Vest, virsul se răspândeşte mai rapid decât eforturile de până acum pentru controlarea epidemiei” - a avertizat directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din martie, au fost infectaţi peste 1.300 de oameni.

Foarte periculoasă

Potrivit experţilor, Ebola este extrem de contagioasă şi foarte periculoasă. În mod normal, boala are o rată de mortalitate de 90%. „Epidemia de Ebola din Africa de vest se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări”, a avertizat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens, într-un interviu publicat de Libre Belgique. "Această epidemie este fără precedent, absolut în afara controlului, iar situaţia nu face decât să se agraveze, în condiţiile în care se extinde, în special în Liberia şi Sierra Leone, cu focare foarte importante", a mai declarat Janssens.

"Este dificil de prevăzut, pentru că nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea epidemie", a insistat el. Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit in Guineea, dupa care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie 2014, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Şi românii stau cu teama în suflet din cauza epidemiei, care face ravagii în ţările africane. Mulţi dintre români muncesc în industria petrolieră, construcţii civile şi energie şi ştiu că teribila boală pare să fi scăpat de sub control.

După ce a tăiat un animal

Virusul Ebola poartă numele râului Ebola, din Congo, unde, în 1976, au fost descoperite primele cazuri şi se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei. Boala a fost descoperită acum 38 de ani. Profesorul Heymann, care a făcut parte din echipa de savanţi care s-a ocupat iniţial „de caz”, spune că boala a pornit atunci de la un director de şcoală care s-a infectat, cel mai probabil, după ce a tăiat un animal pe care-l cumpărase de la piaţă. "A fost tratat ambulatoriu, pentru hemoragie nazală şi dizenterie, cu o injecţie. Acolo erau numai patru ace şi seringi în toată secţia, care nu erau sterilizate între folosiri şi, în plus, erau utilizate şi la maternitate", a dezvaluit David Heymann, de la Facultatea de Igienă şi Medicina Tropicală din Londra. De atunci s-au înregistrat alte zece epidemii, care au făcut 2.000 de victime. De-a lungul timpului, simptomele au ramas aceleaşi, "discrete", însă atunci când virusul loveste, o face rapid şi mortal. Deocamdată, nu exista leac pentru această maladie. Doar un vaccin experimental, care ar urma să fie testat abia în septembrie 2015.