Epidemia de rujeolă va reveni. Medicul Mihai Craiu: „Vom avea mai multe decese"

Epidemia de rujeolă va reveni. Medicul Mihai Craiu: „Vom avea mai multe decese" Sursa foto: Arhiva EvZ

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii a tras un semnal de alarmă despre cazurile de rujeolă. România ar putea fi lovită de o nouă epidemie de rujeolă, mai gravă decât precedenta, declarată în anul 2016.

Declarația lui Mihai Craiu vine în contextul în care, numărul copiilor vaccinați este acum mai mic decât cel înregistrat în 2016, când a fost ultima epidemie de rujeolă.

Dr. Mihai Craiu a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, cea mai recentă situație a vaccinării ROR la copii disponibilă în țara noastră. Este vorba despre un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, publicat în anul 2019.

„Este cronica unei morți anunțate. Uitați-vă la coloanele acestea care tot scad, este proporția copiilor vaccinați cu una, respectiv două doze de vaccin anti-rujeolic. Sunt date oficiale de la CNCSBT. Este ultima analiză anuală, din 2019, din păcate nu avem alta mai recentă”, a explicat în cadrul evenimentului dr. Mihai Craiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația cazurilor de rujeolă din România

De asemenea, medicul a subliniat că în situația în care, prin România trec zeci de mii de copii ucraineni, care sunt vaccinați în proporție de doar 30% împotriva bolilor transmisibile există un risc mare ca rujeola să vină înapoi. De asemenea, el a precizat că nu o să avem același număr de decese, ci o să avem mai multe, pentru că avem mai mulți copii, ca pondere, care sunt nevaccinați acum. În plus, el a specificat că trebuie luate măsuri în acest sens. Și Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește cazurile de rujeolă.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în anul 2016. De atunci și până la finalul anului 2019, s-au înregistrat în țara noastră 18.711 cazuri de rujeolă soldate cu 64 de decese. Cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în rândul copiilor nevaccinați. Rujeola sau pojarul este o infecție virala foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus. Virusul se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.