Infecția virală mpox, denumită anterior variola maimuței, a ajuns în Europa de Nord. Epidemia a făcut ravagii în Africa, provocând în ultima perioadă sute de decese. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a declanșat alerta sanitară la nivel internațional.
Epidemie de mpox. Cazurile au crescut alarmant
Primul caz de infecție cu mpox a fost confirmat în Suedia. Variola maimuței, așa cum era denumită anterior, se răspândește de la animal la om, dar și prin contactul direct al persoanelor deja infectate.
După ce a provocat numeroase decese în Congo, mpox a ajuns și în Europa de Nord. Astfel, Suedia se confruntă cu primul caz de infectare.
„Joi după-amiaza, am primit confirmarea că există un caz în Suedia al formei celei mai grave a variolei, cea denumită clada 1”, a declarat Jakob Forssmed, ministrul suedez al Sănătăţii.
Măsuri urgente
OMS a ridicat nivelul de alertă sanitară la internațional.
Decizia a venit după ce cazurile de infecție cu box au crescut alarmant în Africa, arată Reuters.
Este a doua oară, pe parcursul a doi ani, când Organizația Mondială a Sănătății ridică nivelul de alertă sanitară privind cazurile în creștere.
Începând din anul 2022, boala a continuat să se răspândească pe teritoriul 16 țări africane. De la începutul anului, numărul cazurilor a crescut constant.
Epidemia de mpox s-ar putea răspândi în Europa
Miercuri, comitetul de urgență al OMS a stabilit că focarul din Africa este o urgență de interes global.
„Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, au anunțat reprezentanții Organizației.
Conform anunțului făcut de OMS, boala se răsplătește prin contact direct cu o persoană infectată. De asemenea, virusul poate fi transmis de la animal la om. Suedia a impus primele măsuri de siguranță pentru a evita răspândirea mpox.