EPIDEMIA CARE AMENINŢĂ PLANETA. Tratamentul-minune contra virusul EBOLA, testat pe oameni mai devreme decât se preconiza
- Ioana Tomescu
- 8 august 2014, 09:04
Larry Zeitlin, preşedintele companiei care a produs medicamentul experimental contra virusului Ebola a declarat că medicamentul ar putea fi testat pe oameni mai devreme decât s-a preconizat. Iniţial, reprezentanţii companiei au anunţat că tratamentul va fi aplicat oamenilor anul viitor, ca un studiu clinic.
Medicamentul experimental ZMapp a fost deja testat pe cei doi medici americani (Nancy Writebol, 59 de ani, şi Kent Brantly, 33 de ani) care au contractat virusul în Liberia şi au fost recent repatriaţi în SUA şi internaţi într-un spital din Atlanta.
Mapp Biopharmaceutical Inc, compania care a produs ZMapp, are doar nouă angajaţi, care până acum s-au concentrat pe a produce o cantitate limitată a acestui medicament, spre a fi testat pe animale, scrie Wall Street Journal. Acum, compania se află în discuţii cu FDA (Food and Drug Administration - Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor, din SUA), pentru a vedea ce se poate face medicamentul disponibil cât mai repede şi cât mai larg.
Oficialii FDA au refuzat să spună dacă au avut un rol în furnizarea medicamentului ZMapp celor doi medici americani. Preşedintele companiei pentru care lucra unul din medici a declarat că decizia administrării tratamentului a aparţinut pacienţilor, familiilor acestora şi a medicilor care i-au tratat.
Oficialii africani au reclamat deja faptul că pacienţii din Africa de Vest nu au putut să facă rost de medicament, în timp ce oficialii americani au declarat că stocul este limitat, iar compania nu are capacitatea necesară pentru a-l produce în canităţi mari. De asemenea, ei au accentual faptul că, în acest moment, nu sunt dovezi ale eficienţei tratamentului asupra oamenilor.
Miercuri, preşedintele Barack Obama a declarat că utilizarea unui medicament experimental pentru tratamentul persoanelor afectate de virusul Ebola este prematură. ''Cred că trebuie să lăsăm ştiinţa să ne ghideze. Şi nu cred că avem toate informaţiile pentru a stabili dacă acest medicament este eficient'', a declarat Obama. Cu toate acestea, ministrul nigerian al sănătăţii, Onyebuchi Chukwu, declara că a contactat autorităţile sanitare americane pentru a vedea dacă este posibil să beneficieze de acest tratament, după ce o infirmieră a decedat la Lagos, cel mai mare oraş din Africa Subsahariană.
În acelaşi timp, OMS ia în considerare posibilitatea de a face disponibile tratamentele contra virusului febrei hemoragice, după ce a fost criticată pentru răspunsul lent în combaterea epidemiei.