EPIDEMIA CARE AMENINŢĂ PLANETA. Situaţie gravă în Liberia. Victimele virusului EBOLA, aruncate pe stradă de frică. Bilanţ OMS: 932 de morţi

EPIDEMIA CARE AMENINŢĂ PLANETA. Situaţie gravă în Liberia. Victimele virusului EBOLA, aruncate pe stradă de frică. Bilanţ OMS: 932 de morţi

Autorităţile din Liberia se confruntă cu o situaţie foarte gravă. Rudele persoanelor care au murit din pricina virusului Ebola aruncă morţii în stradă, de teamă să nu fie şi ei băgaţi în carantină.

Autorităţile din Liberia au cerut populaţiei să ţină victimele în case, pentru ca acestea să fie luate de echipele medicale. Guvernul a anunţat luni că toate cadavrele trebuie incinerate, pentru ca oamenii sănătoşi să nu rişte să se contamineze, scrie Daily Mail.

Potrivit aceleiaşi surse, o bună parte din victime au contractat virusul după cu au atins trupurile celor care au murit din pricina bolii, gest care se practică la înmormântări. De altfel, comunităţile locale au început să se opună practicilor tradiţionale ale înmormântărilor, motiv pentru care autorităţile nu au avut de ales decât să înceapă arderea cadavrelor. Luni, 12 trupuri au fost incinerate.

Preşedintele Liberiei face apel la post şi rugăciune

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, le-a cerut compatrioţilor trei zile de post şi rugăciune începând de miercuri pentru a implora protecţia divină împotriva pericolului reprezentat de epidemia cauzată de Ebola, potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţie, informează Agerpres. Perioada de post şi rugăciune a început miercuri şi va ţine până vineri.

Misionar spaniol repatriat din Liberia

Virusul Ebola a ajuns în Europa, după ce Spania a hotărât repatrierea unui misionar infectat cu virusul febrei hemoragice. Miguel Pajares, în vârstă de 75 de ani, a fost adus miercuri în ţară cu un avion Airbus A310 medicalizat, la bordul căruia s-a aflat un echipaj de medici militari.

Este a treia persoană repatriată, de la începutul epidemiei. Sâmbătă, un medic american care a contractat virusul tot din Liberia a fost repatriat de Statele Unite şi internat într-un spital din Atlanta. Marţi, un alt medic american a fost adus în SUA şi internat la aceeaşi unitate sanitară.

Suspiciuni: Primul deces în afara Africii de Vest

Un cetăţean din Arabia Saudită care prezenta simptome similare celor ale infectării cu Ebola după o călătorie în Sierra Leone a murit miercuri dimineaţa într-un spital din Jeddah potrivit unul anunţ al Ministerul saudit al Sănătăţii, Bărbatul a decedat ca urmare a unui stop cardiac, a precizat ministerul.

Autorităţile saudite au apelat la la serviciile unui laborator din străinătate, pentru a se confirma dacă bărbatul era infectat cu virusul febrei hemoragice, însă rezultatul nu este deocamdată disponibil.

Arabia Saudită nu le mai acordă din aprilie vize cetăţenilor din Sierra Leone, Liberia şi Guineea, din cauza numeroaselor cazuri de febră hemoragică înregistrate în aceste ţări.

Bilanţ: 932 de morţi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a difuzat miercuri un nou bilanţ, stabilit la data de 4 august. Potrivit bilanţului, epidemia de febră hemoragică Ebola a ucis 932 de persoane. 45 de decese s-au înregistrat între 2 şi 4 august, precum şi de 108 noi cazuri înregistrate în patru ţări din Africa de Vest - Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria.

În total, 1.711 cazuri au fost înregistrate în aceste patru ţări: 495 în Guineea (351 confirmate, 133 probabile şi 11 suspecte) dintre care 363 de decese, 516 în Liberia (143 confirmate, 252 probabile şi 121 suspecte) dintre care 282 de decese, 691 în Sierra Leone (576 confirmate, 49 probabile şi 66 suspecte) dintre care 286 de decese şi 9 în Nigeria (zero confirmate, 2 probabile şi 7 suspecte) dintre care un deces.