Enzimă importantă în prevenirea bolilor neurodegenerative, descoperită în SUA
- Dosofteea Lainici
- 4 februarie 2024, 14:17
Cercetătorii de la Colegiul de Arte și Științe al Universității Indiana din Bloomington au descoperit o breșă care ar putea ajuta la protejarea creierului împotriva îmbătrânirii.
O enzimă este mult mai importantă în prevenirea bolilor neurodegenerative. Împreună cu studenții absolvenți Sen Yang și Zhen Xian Niou, Hui-Chen Lu, profesor și director al Linda and Jack Gill Center for Biomolecular Science din cadrul Universității Indiana, a descoperit că nicotinamida nucleotidă adenilil transferaza 2, sau NMNAT2, furnizează energie axonilor independent de mitocondrii.
Aceasta realizează acest lucru prin accelerarea descompunerii glucozei în energie, un proces cunoscut sub numele de glicoliză. Ca urmare, axonii au suficientă energie pentru a transmite impulsurile nervoase către creier și alte părți ale corpului, menținându-și sănătatea și funcționalitatea.
Această enzimă, importantă în prevenirea bolilor
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, enzima poate fi crucială în prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, ALS și Huntington.
Lucrarea este publicată în revista Molecular Neurodegeneration. Fibre lungi și subțiri, numite axoni, leagă celulele nervoase și permit comunicarea inter-neuronală.
Deoarece axonii au un diametru de numai un micrometru, care este de multe ori mai mic decât un fir de păr uman, aceștia sunt ușor de deteriorat de infecții, traume, inflamații și scăderea fluxului sanguin către creier.
Deși deteriorarea axonilor indică frecvent boala neurodegenerativă în fază incipientă, neurodegenerarea poate fi amânată prin protejarea acestora. Axonii transmit rapid informații în tot corpul, un proces care utilizează multă energie și acoperă distanțe mari într-un timp foarte scurt.
Dar în axoni, mitocondriile - considerate în mod obișnuit centrul activității celulare - sunt relativ rare. Nicotinamida adenină dinucleotidă este esențială pentru creier și este furnizată de NMNAT2.
Este denumită „fântâna tinereții”
Datorită cercetărilor sale extinse privind regenerarea, NAD este uneori denumită „fântâna tinereții”.
„Această nouă descoperire arată importanța glicolizei neuronale intrinseci în susținerea transportului axonal, esențial pentru stabilirea și menținerea circuitelor neuronale”, a declarat Lu.
„Cu aceste informații, următorul pas ar putea fi proiectarea de medicamente care să vizeze NMNAT2 pentru a stimula expresia sau activitatea sa în stadiile pre-simptomatice ale neurodegenerării.”
Cofeina pot crește sinteza NMNAT2
După ce a efectuat o investigație amănunțită asupra NMNAT2, laboratorul lui Lu a publicat în 2017 concluziile care arată că cofeina și alte 23 de substanțe pot crește sinteza NMNAT2 în organism. Potrivit unui studiu realizat de Lu în 2016, persoanele cu niveluri mai ridicate de NMNAT2 au fost mai rezistente la declinul cognitiv pe măsură ce au îmbătrânit, potrivit Sciencedaily.