Enrique Pena Nieto, noul preşedinte mexican. Partidul său, care a condus Mexicul timp de 71 de ani, revine la putere

Enrique Pena Nieto, noul preşedinte mexican. Partidul său, care a condus Mexicul timp de 71 de ani, revine la putere

Partidul Revoluţionar Instituţional (PRI), care a guvernat Mexicul timp de 71 de ani, revine la putere după 12 ani de opoziţie, în contextul în care candidatul său, Enrique Peña Nieto, a câştigat alegerile prezidenţiale, potrivit unei estimări oficiale, victorie virtuală pe care însă candidatul stângii, Andrés Manuel López Obrador, nu o recunoaşte.

Aşa cum indicau sondajele de opinie înainte de alegeri, candidatul PRI a obţinut o comodă victorie în faţa rivalilor săi şi la 1 decembrie îi va urma lui Felipe Calderón la preşedinţia Mexicului.

Enrique Peña Nieto a obţinut între 37,93% şi 38,55% din sufragiile exprimate, a anunţat Leonardo Valdés, preşedinte al al Institutului Federal Electoral (IFE).

Candidatul stângii, Andrés Manuel Lopez Obrador, lider al Partidului Revoluţiei Democratice (PRD), a primit între 30,9% şi 31,86%, iar candidata Partidului Acţiunea Naţională (PAN), Josefina Vázquez Mota, a câştigat între 25,1% şi 26,03% din voturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezultatele oficiale urmează a fi anunţate miercuri, transmite Agerpres.

Cifrele IFE au fost obţinute în urma unui calcul bazat pe un eşantion de voturi efective, iar marja de eroare a acestei "numărări rapide" este de plus sau minus jumătate de procent. Potrivit preşedintelui IFE, participarea la vot a fost de 62%. Niciun armistiţiu cu crima organizată

Preşedintele Felipe Calderon l-a felicitat, într-o alocuţiune televizată, pe Enrique Peña Nieto pentru victorie şi i-a oferit colaborarea sa, "pentru a garanta că schimbarea la putere se va face în mod ordonat, transparent şi eficient".

"Dincolo de tendinţe sau de preferinţe personale există ceva ce ne uneşte pe toţi: iubirea noastră pentru Mexic", a spus Enrique Peña Nieto, în faţa susţinătorilor săi. El a declarat că-şi asumă cu "deplină responsabilitate mandatul" pe care mexicanii i l-au încredinţat şi a adăugat că este momentul de a lăsa în urmă tensiunile şi de a promova "reconcilierea naţională". "Nu va exista niciun armistiţiu sau pact cu crima organizată", a mai avertizat Nieto.

Deşi IFE a indicat că marja de eroare a datelor prezentate este de numai 0,5 la sută, candidatul stângii nu a dorit să recunoască virtuala victorie a lui Enrique Peña Nieto, nici propria sa înfrângere. El a afirmat că datele alegerilor prezidenţiale date publicităţii nu coincid cu ale sale şi că va aştepta comunicarea rezultatelor oficiale. "Încă nu s-a spus ultimul cuvânt", a afirmat Andrés Manuel López Obrador.

Aproximativ 79,5 milioane de mexicani au fost chemaţi duminică la urne pentru a alege un nou preşedinte, 500 de deputaţi şi 128 de senatori care vor forma Congresul, precum şi 925 primari. Potrivit preşedintelui IFE, participarea a fost de 62% şi au votat peste 49 de milioane de persoane.

Duminică dimineaţă, surâzător, telegenicul Enrique Peña Nieto a votat în oraşul său natal Atlacomulco, în statul mexican México, al cărui guvernator a fost între 2005 şi 2011. Avocat în vârstă de 45 de ani, el a promis un "guvern eficient" care să permită scăderea criminalităţii, precum şi o creştere economică, pentru a face să scadă sărăcia ce afectează peste 46% din cele 112 milioane de mexicani.

Potrivit majorităţii primelor comentarii, războiul declanşat de preşedintele Calderon la sosirea sa la putere împotriva traficanţilor de droguri, cu peste 50.000 de morţi în 5 ani, constituie una dintre principalele cauze ale înfrângerii PAN, notează AFP.

În prezent, în Mexic, "cea mai importantă provocare este de a reconstrui pacea socială în zonele mai grav afectate de violenţă", estimează Javier Oliva, de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic.