Joi, reprezentanții mănăstirilor și schiturilor aparținând Arhiepiscopiei Bucureștilor au efectuat o vizită la Secția de Vinificație a Mănăstirii „Sfânta Maria” din Urlați, situată în Jercălăi, județul Prahova.
Aici lucrează unul dintre cei mai buni enologi din țară, Claudiu Porumb. Această mănăstire este o parte a Cooperativei „Via Domnului”.
Unul dintre cei mai buni enologi din țară, angajat la Cooperativa Via Domnului
Părintele Protosinghel Petru Ungureanu, Starețul Mănăstirii Jercălăi și consilier eparhial la Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a prezentat invitaților activitatea sectorului și a Cooperativei agricole „Via Domnului”. El a subliniat evoluția fluxului de producție de la înființarea acesteia în 2009.
„În acest sens, de la începutul anului, avem în echipa noastră unul dintre cei mai buni specialiști din țara noastră în ceea ce privește fabricarea de vinuri sănătoase naturale. Acesta este inginerul Claudiu Porumb”.
Enologul Claudiu Porumb a detaliat întregul proces de producție al vinurilor. El a pornit de la culesul manual al strugurilor, trecând prin etapele de recepționare cantitativă și calitativă, apoi vinificarea inițială, urmată de procesul de condiționare a vinurilor și pregătirea lor pentru îmbuteliere.
Acest proces implică și etapa de îmbuteliere, în care vinurile sunt așezate în sticle și primește etichete pentru fiecare sortiment în parte.
„Am încercat ca, pe lângă ceea ce se făcea de mai bine de 10 ani, anume producerea de vin liturgic, să facem și alte vinuri sub denumirea de «Via Domnului», iar aceste vinuri trebuie promovate în rețeaua bisericească”, le-a spus ing. Claudiu Porumb monahilor și monahiilor care au participat la vizită.
„Nu am așteptat momentul să terminăm proiectele apoi să ne facem cunoscuți, ci am dorit să facem acest lucru cât mai repede, pentru a arăta preoților că lucrăm la ceva important, pentru ca informația culeasă în cadrul acestor întâlniri să fie diseminată mai departe.”
Cooperativa „Via Domnului” produce vinuri premiate la concursuri internaționale
În partea a doua a întâlnirii, oaspeții au avut ocazia să viziteze vechea bisericuță de lemn din cadrul mănăstirii. Precum și un beci restaurat situat sub Casa Arhierească din curtea mănăstirii. Aici, au avut privilegiul de a degusta două vinuri excepționale din colecția „Ierbar”: vinul Pelin Alb și vinul Pelin Rosé.
În timpul verii, Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor a găzduit întâlniri cu reprezentanții unităților bisericești din întreaga eparhie. Totul cu scopul de a le prezenta activitatea sectorului și gama de vinuri produse. Vizita reprezentanților mănăstirilor și schiturilor a marcat încheierea acestei serii de întâlniri.
Cooperativa „Via Domnului” produce vinuri premiate la concursuri internaționale, dar și vinul bisericesc folosit în eparhie.