Un bărbat destul de în vârstă era întins pe jos. După ce şi-a revenit din sperietură, tractoristul şi-a sunat şeful, care a sosit într-un suflet la faţa locului. Amândoi s-au apropiat cu grijă: „Voiam să fim siguri că este mort, ca să nu anunţăm degeaba poliţia”, spune tractoristul. Cel întins pe jos era într-adevăr mort. La scurt timp, a sosit şi poliţia.

Dispăruse cu o lună în urmă

Au început cercetările la faţa locului. S-au adunat sătenii. L-au recunoscut imediat. Cel întins pe jos era Cotinel, consătean de-al lor, pe numele lui Constantin Ene, în vârstă de 53 de ani. Fusese dat dispărut de familie în urmă cu o lună de zile.

Cazul părea destul de simplu pentru anchetatori. Cotinel nu avea un renume bun în sat. Bea, dar nu făcea scandal. Când se îmbăta, îl apuca dorul de ducă şi mai avea obiceiul de a pleca aiurea. De a-şi lua câmpii, cum se spune. Cred că drumomanie se numeşte boala asta în manualele de specialitate. Povestea care se prefigura, părea simplă, iar anchetatorii nu aveau prea mult de lucru.

Cotinel băuse, îl apucase dorul de ducă, plecase de acasă, pe câmp, cam la distanţa de trei kilometri de casă a căzut, fie l-au lăsat puterile, fie s-a împiedicat, nu s-a mai putut ridica şi a îngheţat. Simplu! Caz închis.

Numai că întâmplările care s-au derulat înaintea dispariţiei lui Constantin Ene, dar şi ce s-a găsit la faţa locului şi în curtea casei lui, ridică foarte multe semne de întrebare. Astfel că, dintr-un accident nefericit, aşa cum părea la început, dosarul s-a transformat într-unul de moarte suspectă.

Cioban în Italia

Cotinel plecase în urmă cu 11 ani la muncă în Italia. Şi tot de 11 ani lucra la aceeaşi familie, ca cioban.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE