Energie solară la Președinția Republicii Moldova

Energie solară la Președinția Republicii Moldova

Preşedinţia Republicii Moldova va folosi energie electică din sursă solară, după ce în curtea clădirii au fost instalate 114 panouri solare.

Energie solară la Președinție

Valoarea totală a investiției în energie verde este de 103.600 dolari. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Ambasadei Marii Britanii, prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), în cadrul inițiativei #MoldovaConectată.

„Implementarea eficienței energetice și a tehnologiilor energetice verzi este, de asemenea, o modalitate de economisire a banilor publici, iar sprijinul USAID aduce o contribuție uriașă la accelerarea tranziției Republicii Moldova către un viitor energetic curat și durabil”, a declarat șeful de cabinet al președinției Republicii Moldova, Adrian Balucel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit primelor estimări, sistemul de panouri solare, cu o capacitate de 62,70 kWh, va produce circa 70 mii kWh de energie electrică verde pe an, acoperind circa 15% din consumul de energie al complexului prezidențial.

Proiectul de energie solară se va extinde

Proiectul urmează să fie extins, în viitor, prin instalarea unui sistem suplimentar de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de aproximativ 117 kW.

„USAID lucrează din greu pentru a se asigura că instituțiile țării sunt mai bine echipate pentru a răspunde provocărilor energetice și climatice și că cetățenii au acces la energie electrică mai curată, mai fiabilă și mai accesibilă”, a declarat Jeff Bryan, directorul misiunii USAID în Moldova.

Parlicov: Mizăm pe energia regenerabilă

„Criza energetică din 2021 ne-a demonstrat încă odată importanța diversificării surselor de energie. Pentru că Moldova nu are propriile resurse fosile, mizăm pe energia regenerabilă pentru diversificarea mixului energetic și creșterea independenței noastre energetice. Astfel de proiecte vor contribui la realizarea obiectivului de a avea 30% energie regenerabilă în consumul final de energie către anul 2030.

Ministerul Energiei pregătește un program investițional pentru clădirile publice, după modelul ESCO, urmând să investească în reabilitarea clădirilor și dotarea cu surse de energie verde, și să-și recupereze banii din economiile realizate”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.