Energia curată ne creşte facturile

Energia curată ne creşte facturile

Românii vor plăti din aprilie cu circa 4,5% mai mult la curent, pentru a subvenţiona unele termocentrale.

Fiecare român va plăti, de astăzi, mai mult pentru fiecare kilowatt-oră consumat. Mai precis, cu 0,0185 lei (fără TVA). Majorarea a fost aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru ca din banii strânşi în plus să fie subvenţionate termocentralele care produc energie în cogenerare de înaltă eficienţă.

Practic, de la 1 aprilie, la un consum mediu lunar al unei familii de circa 100 kWh, factura va creşte cu circa 4,5%. Majorarea se va aplica însă tuturor consumatorilor de energie, inclusiv celor industriali, dar şi pentru energia livrată la export.

Potrivit datelor primite de la ANRE, producţia de energie estimată care va beneficia de bonusuri în acest an este de 3,5 milioane MWh (circa 6,6% din total producţie). Valoarea bonusului oferit diferă în funcţie de tipul de combustibil folosit în centrală, dar în medie este de 167,6 lei/MWh, fără TVA.

Ne puteți urmări și pe Google News

150 de milioane de euro plătim în plus în 2011

Potrivit calculelor EVZ, suma care va fi colectată în acest an de la consumatori şi plătită producătorilor de energie în cogenerare (producţie simultană de energie electrică şi termică - n.r.) de înaltă eficienţă (cu randament de minimum 70%) este de peste 150 de milioane de euro.

Randamentele ridicate asigură producţia de energie cu o cantitate mai mică de combustibil, ceea ce duce şi la diminuarea noxelor. Scopul schemei de sprijin este tocmai de a stimula investiţiile în centrale noi cu randamente ridicate sau în retehenologizarea celor existente, în condiţiile în care majoritatea celor în funcţiune sunt cu tehnologia anilor 1960-1970. Durata de acordare a schemei e de 14 ani.

Pe de altă parte, pe lista termocentralelor care vor beneficia de aceste subvenţii, aprobată de ANRE, se regăsesc deocamdată aceleaşi centrale vechi, în condiţiile în care extrem de pu ţine grupuri noi au fost constuite în ultimii ani. Aceste centrale vechi s-au calificat pentru subvenţii doar cu o parte din capacitate. Bonusuri va primi şi Petrom, care în acest an va pune în funcţiune o centrală nouă de 860 MW la Brazi.

Cea mai mare povară pe care o vor avea de suportat românii va fi dată însă de subvenţiile pentru energia din surse regenerabile, care va antrena scumpiri majore în viitorul apropiat.