Endre Konya, profesorul grațiat de președintele Ungariei, are rădăcini în România

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Katalin Novak, președintele Ungariei a demisionat în urma unui scandal care a șocat opinia publică din Ungaria. Novak l-a grațiat în luna aprilie pe Endre Konya, condamnat la trei ani de închisoare pentru implicații într-un caz de pedofilie.

Președintele Ungariri, Katalin Novak și-a anunțat demisia după ce a luat decizia de a-l grația pe Endre Konya, fost director adjunct al orfelinatului din Bicske, condamnat la trei ani de închisoare pentru că a obligat copii să nu depună mărturie împotriva superiorului său, acuzat de pedofilie.

Katalin Novak a demisionat după scandalul grațierii

Konya, cunoscut și sub denumirea de Endre K, are legături și cu țara noastră. Mama lui a lucrat la un documentar finanțat de guvernul de la Budapesta, iar tatăl acestuia a dat numele unei săli de sport din Covasna.

Ordinul de grațiere emis de Katalin Novak în luna aprilie a anului trecut a creat nemulțumire în rândul opiniei publice. Demisia președintelui ungar a survenit în urma mișcărilor sociale din țara vecină.

Katalina Novak a invocat faptul că ordinul de grațiere a fost luat în baza unor informații incomplete. Fapt ce a făcut ca respectivul caz să nu fie pe deplin înțeles de Administrația Prezidențială.

Katalin Novak. Sursa foto: Facebook

Endre Konya și legăturile cu România

Revenind la Endre Konya, acesta a fost un profesor de educație fizică recunoscut în comunitatea locală drept un pedagog desăvârșit și un pasionat de drumeții și schi. De unde și inițiativa de a numi sala de sport după numele acestuia.

Un articol din presa locală redactat în limba maghiară notează faptul că profesorul de educație fizică din Ungaria are un fiu cu același nume în Ungaria, care predă aceeași disciplină. Ulterior, după de Enya a fost grația de președinta Katalina Novak, jurnaliștii au încercat să ajungă la orfelinatul din Biscke.

Însă, au constatat că Endre K și soția lui erau de negăsit. Cel mai probabil plecaseră în România. În Zăbala, se află castelul deținut de familia de grofi Mikes. Un castel pe marginea căruia s-a făcut un documentar, regizat de Zsolna Ugron în care apare și mama lui Endre Konya.

Trebuie mențioat că Zsolna Ugron, regizoarea documentarului este o apropiată a familiei Orban. Soția premierului ungar a fost de mai multe ori invitată de onoare la Castelul Mikes.

Demisia președintelului Katalin Novak schimbă calculele pentru putere

Consoarta liderului ungar a participat la una dintre lansările de carte a regizoarei Zsolnei Ugron. La momentul respectiv soția premierului ungar a făcut următoarele precizări:

„Am norocul să vizitez Zăbala, unde Zsolna și soțul ei Gregor reconstruiesc o lume apusă despre și cu familia lor. Am fost acolo și am văzut câtă muncă au depus și câte mai au de făcut.  Atât de multe, încât o singură viață nu le va fi de ajuns.”

Guvernul de la Budapesta a alocat fundației care se ocupă de reabilitarea castelului Mikes nici mai mult nici mai puțin de 2,5 milioane de euro. Fonduri provenite din subvențiile politice ale Fondului Gabor Bethlen (BGA).

Sursă foto: Wikipedia

Guvernul de la Budapesta și fondul Bethlen Gabor

BGA este un instrument pe care guvernul de la Budapesta îl utilizează pentru a aloca milioane de euro pentru deschiderea centrelor culturale în Transilvania. De administrarea fondurilor se ocupă compania non-profit Bethlen Gabor Alapkezelo Zrt., fondată în aprilie 2011.

Trebuie menționat că Bethlen Gabor, un fond de stat separat, are ca obiectiv promovarea realizării obiectivelor privind strategia politică națională a guvernului maghiar. Astfel, se poate vorbi despre o ”strategie politică națională”, și implicit despre promovarea intereselor Ungariei în comunitățile din România.

În 2012, BGA Zrt a deschis noi filiale în statele cu cele mai mari comunități maghiare din străinătate, adică în România și Slovacia, potrivit mediaquality.ro.