Editura Evenimentul si Capital

Emoţionant! Motivul pentru care un electrician a ajuns să producă vase din lut pentru Japonia

Autor: | | 0 Comentarii | 1252 Vizualizari

M-am înscris la şcoala de olari, să învăţ cum încearcă lutul să reziste în vremea plasticelor. Pentru asta a trebuit să ajung în comuna Vlădeşti, de Vâlcea.

Meşterul Eugen Pătru este de şase ani încoace îndrumător pentru copiii din localitate. Şi nu numai. Îi calcă pragul cele mai diverse vârste de pe întregul cuprins al ţării.

Intru în Căminul Cultural. Transformat, în parte, în “Casa olarului”. Mă întâmpină, în prima încăpere, şase bancuri de lucru. Fiecare cu roata lui.

Primele impresii

Cinci puştani veniseră înaintea mea la programul zilnic. Cât staţi aici? “Câteva ore”, îmi răspunde unul. “Cinci zile pe săptămână”, completează altul. În vacanţă, bineînţeles, mă grăbesc cu concluzia. „Şi în timpul anului şcolar, dar atunci la sfârşit de săptămână”, e tuşul final în această speţă.

În cea de-a doua clasă sunt măsuţe destinate piticilor de grădiniţă. Aici numai degetele sunt suficiente pentru a crea miniaturi. Evident, din aceeaşi clisă.

Mă întorc la experinemnaţii cu care schimbasem deja câteva cuvinte. Cum vă cheamă şi câţi ani aveţi? Amina, 12 ani. Vali, 11. Sorin, 12. Leo, 14. De cât timp învârtiţi roata ? Unii de doi ani. Alţii de trei.

Mai sunt şi alţi colegi de-ai lor. Grupa ajunge la vreo 15 ucenici, dacă le pot spune aşa. Toţi de aici, din Vlădeni. La curs intensiv, constat. “Câţiva dintre ei sunt foarte talentaţi”, mă asigură îndrumătorul.

Propria experienţă

Hai să încerc şi eu! Mă aşez pe scăunel şi deodată am impresia că mă aflu la volanul unei maşini a timpului. Unde trebuie să fii atent şi la mâini, şi la picioare, în acelaşi timp. Asta e “catedra”, ca să zic aşa. Corpul din lemn unde mă aflu eu aparţine coordonatorului. Croit deci pe măsura unui adult. Pe când celelalte agregate, ale învăţăceilor, sunt mai mici.

Un tâmplar din sat a conceput instalaţiile. Completate, în structura lor de bază, de un fierar.

Colegii mei ad-hoc se uită cum mă chinui să-mi găsesc locul. Cineva pufneşte în râs. Profesorul mi-a pus în faţă, pe un fel de tipsie, o bucată de ceea ce poate părea drept plastilină. Fusese mai înainte frământată, devenind ascultătoare. Sau cel puţin aşa îmi închipui eu.

Ameţeală, nu glumă

Învârt roata cu piciorul în sensul invers al acelor de ceasornic. Aşa mi se indică. Şi cât mai repede cu putinţă. Copiii îmi spun că acesta a fost primul element pe care, cu greu, l-au deprins. Corelându-ţi mişcarea piciorului cu cea a mâinilor. Atenţia distribuită către ambele direcţii.

Asiguri viteza de rotaţie şi în acest ritm alert ţii clisa în frâu. Simt că ar vrea să se desprindă de degetele mele, luându-şi singură forma. Atenţie, să nu se oprească piciorul. “

Viteză!”, mă îndeamnă unul dintre băieţi. Da, încerc. Picior, mână, lut, rotaţie. Am grijă ca argila să rămână în mijlocul cercului. De la capăt. E o cadenţă care nu îmi mai dă timp nici să răsuflu. Viteză. Rotaţie. Picior. Mâini. Camera întreagă se pregăteşte să-şi ia zborul de la atâtea turaţii.

Numai o clipă de neatenţie şi materialul scapă din hăţuri, fugindu-mi printre degete şi întinzându-se în toate direcţiile. Dezamăgire totală din partea asistenţei. Şi eu credeam că e atât de simplu…

Istoria de sub picioarele noastre

Reţin un amănunt pe care mi-l spun şcolarii. În comuna lor, aproape oriunde te-ai afla, dacă întorci brazda, nu mai adânc de muşcătura unui hârleţ, nu se poate să nu găseşti un fragment de vas din lut.

Vechii meşteri de pe-aici aruncau rebuturile, mi se explică. “Lângă pârâu a fost un atelier”. “Şi la marginea pădurii”. “Colo, în vale, nu ştiţi câte s-au găsit?!“, sunt amintiri ale celor care de atâtea ori s-au jucat braţ la braţ cu un trecut pe care abia acum în înţeleg. Vechii meşteri. Un subiect pe care îl simt dureros. Până în anii ’40 aici erau cel puţin 100 de asemenea artizani.

Pe urmă au dispărut, unul câte unul. Comunismul, industrializarea. Au plecat oamenii, de voie, dar mai ales de nevoie, să-şi câştige pâinea la oraş. Prin podurile caselor mai sunt şi azi păstrate, asemeni unor relicve, roţile celor care au plămădit cândva o altfel de lume.

“Copiii aceştia sunt strănepoţii vechilor olari din Vlădeni. Aici nu era familie fără un meşter, în timpurile vechi. Au rămas cel puţin poveştile. Toţi ştiu acest adevăr”, vorbeşte profesorul despre un fenomen pe care îl simt prezent la fiece fereastră.

Mă întorc la caiet şi pix

Cobor din încercarea fără succes pentru mine. Mi-am reluat caietul şi pixul. Mă pricep mai bine la asta.

De îndemânare e clar că ai în primul rând nevoie. Ca în orice meserie. Dar dacă e vorba de olărit mai sunt şi nişte secrete. Măcar câteva indicii aş vrea totuşi să cunosc.

“Pregătirea smalţurilor şi arderea vaselor”, îmi spune instructorul. Din punctul său de vedere, sunt “două examene pentru cei care vor să devină meşteri”, indică el.

A crede însă că numai în atelier înveţi totul e doar o iluzie. Meseria asta porneşte de acolo de unde îşi trage obârşia. Din pământ. Mai întâi trebuie să găseşti acel loc bun. Filonul.

“Pământul neumblat”

Aud expresia “pământ neumblat”. Să nu fi intrat apa în el. Cum adică? Din nou pun întrebări la care nu mi se poate răspunde. Sunt anumite locuri, în jurul comunei, pe care numai cei avizaţi le cunosc.

“Noi avem prin părţile astea un pământ foarte bun, rezistent la foc”, aud descrierea specialistului. Baza chimică e axată pe oxidul de aluminiu şi pe cel de fier. “Mai mult fier, la Vlădeşti”.

Tocmai de aceea, după ardere, vasele capătă culoarea roşie. Cât despre rezistenţa la foc, aceasta e asigurată în mare măsură de compoziţia însemnată de nisip. Scoasă la lumina soarelui, bogăţia aceasta va trece neapărat prin gerul unei ierni.

Procedeul face ca materia să fie mai ascultătoare, când va fi pusă la muncă. Până atunci mai e o etapă. Va trece şi prin malaxor. Abia acum capătă aspectul maleabil al pastei.

Sfaturi pentru copii

Eugen nu ştie câţi dintre discipolii săi vor deveni la rândul lor olari, peste ani. Îi îndeamnă, în acelaşi timp, să nu neglijeze nicio clipă cartea. „Le spun tot timpul să înveţe. Pentru ei acest lucru e cel mai important. Dacă în viaţa lor meşteşugul va deveni cândva o prioritate, rămâne de văzut”.

“Casa Olarului” are drept scop esenţial, după cum îmi dau seama, să trezească, mai presus de orice, conştiinţa unei comunităţi faţă de valorile sale. Copiii învaţă, între altele, să facă diferenţa între artă şi kitsch.

“E foarte important să ne cunoaştem tradiţiile şi rădăcinile. Mai ales azi, când importurile şi lucrurile de duzină sunt, din păcate, la ordinea zilei”, sunt cuvinte care dau de mult timp fiori reci celor care apără firescul.

Nimic nu e întâmplător

A venit vremea să vă vorbesc despre destinul lui Eugen Petru. Cel care îmi demonstrează că pe lumea asta nimic nu e întâmplător. Vâlcean de origine, din Buneşti însă. Şi-a găsit dragostea în Vlădeşti. De meserie este electrician. Numai că odată ajuns în locul de baştină al soţiei sale a descoperit o lume cu totul aparte. A unui mare olar din zona asta, Dumitru Schiopu. Socrul său.

Nadia Comaneci, DRAMA unei mamei campioane! Copilul ei a venit la ea si... Continuarea e sfasietoare!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI