Eminescu, protest față de falsele valori. Dezvăluiri la 130 de ani de la moartea poetului, în „Scrisori eminesciene”
- Petrisor Cana
- 9 iunie 2019, 14:09
Pe 15 iunie 2019, se împlinesc 130 ani de la dispariția lui Mihai Eminescu, simbol cultural al României. Poate cel mai reprezentativ spectacol dedicat poetului nostru, care va fi prezentat în România – la Teatrul de Artă Deva, dar și în Republica Moldova – la Cahul, îl reprezintă „Scrisori Eminesciene”, realizat și susținut de George Custura, actorul Teatrului „Sică Alexandrescu”, din Brașov, cel care l-a impresionat pe Papa Francisc prin recitalul dramatic dedicat lui Iuliu Hossu, unul dintre cei șapte martiri greco-catolici, beatificați de Sanctitatea Sa, pe Câmpia de la Blaj.
La 130 de ani de la dispariția poetului nostru național, Mihai Emeinescu, Teatrul de Artă Deva l-a invitat pe actorul George Custura pentru a susține spectacolul de succes „Scrisori Eminesciene”, pe data de 13 iunie, la ora 19.00. Este un spectacol one man show de teatru poetic.
Actorul teatrului brașovean va fi prezent, în această lună, cu două reprezentații, cea de la Deva și la Cahul, Republica Moldova, pe 20 și 23 iunie.
„Marile resurse ale gândirii social-estetice a lui Eminescu, concepția despre lume și viață a poetului, protestul său romantic față de scepticismul contemporanilor, față de falsele idealuri și valori sau a lipsei totale de idealuri, indignarea poetului, revolta lui romantică viciilor incurabile – care urâțeau până la desfigurare fața societății contemporane lui – își găsesc o expresie artistică desăvârșită în cele cinci „Scrisori” eminesciene”, se preciza, anul trecut, în prezentarea spectacolului pe care George Custura l-a susțin, la București, la Muzeul Național al Literaturii Române.
Prin densitatea ideilor, prin sinteza tuturor categoriilor eminesciene și a procedeelor artistice, „Scrisorile” eminesciene reprezintă punctul de vârf al puterii de gândire și a capacității de creație a poetului. Apariția lor constituie o cotitură revelatoare în creația poetică eminesciană, ele aparținând acelei perioade când geniul eminescian evoluează vertiginos către „Luceafărul”.
Despre George Custura, Adrian Lesenciuc, poet, prozator și critic literar spunea: „Un romantic perpetuu, așa cum își spune, actorul brașovean George Custura îl readuce de aproape douăzeci de ani pe Mihai Eminescu, Marele Romantic, în prezentul continuu al Scrisorilor sale. „Scrisori eminesciene. Teatru poetic”- un spectacol care îți rămâne lipit de suflet”.
Spectacolul a avut premiera în anul 2000, atunci când UNESCO a sărbătorit Anul Eminescu.
A jucat alături de Gerard Depardieu
George Custura a debutat în 1980, pe scena Teatrului de Stat din Reşita, unde a fost repartizat să-şi facă stagiatura, după ce a absolvit Institutul de Teatru Târgu-Mureş, la clasa profesorului Constantin Codrescu. Din 1983, până în 1991, George Custura a jucat la Teatrul „Maria Filotti”, din Brăila, iar din 1991 a venit la Braşov, unde continuă să joace şi astăzi pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu”. Actorul a deţinut peste 40 de roluri principale în piese de teatru, a participat la turnee europene şi americane cu spectacorul „Denaidele” şi a făcut parte din proiectul teatral româno-austriac „Hora iubirilor", jucat în limba română, la Viena. Film cu Gerard Depardieu George Custură spune că fiecare rol i-a fost drag, însă unul dintre ele i-a plăcut în mod deosebit. „Orice creator îşi iubeşte opera de artă, iar în cazul unui actor, ultimul personaj îţi este cel mai drag, în cazul în care vorbim de un rol principal. Pentru mine a fost rolul lui Francois, din piesa «Dineul cu proşti»”, spune artistul. George Custura a jucat şi în filme, precum „Hotel de lux”, în regia lui Dan Piţa, care a câştigat premiul „Leul de argint", la Festivalul de Film de la Veneţia, din 1992. Au urmat apoi roluri în „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Ryna”, distins cu numeroase premii, sau „Regii blestemaţi”, film care l-a avut în rolurile principale pe actorul Gerard Depardieu şi pe fiul acesteia. Fanii sitcom-urilor au avut ocazia să-l vadă pe George Custură şi în asemenea genuri de filme, el jucând în „La bloc şi „Vine poliţia”, alături de Horaţiu Mălăele şi Ioan Gyuri Pascu.