Eminența cenușie a lui Trump: „Cetățenii nu mai trebuie să se lase conduși ca niște oi!”

Eminența cenușie a lui Trump: „Cetățenii nu mai trebuie să se lase conduși ca niște oi!”

Steve Bannon este un nume mai puțin cunoscut în România, deși este omul care are principalul merit în câștigarea de către Donald Trump a alegerilor prezidențiale din 2016. Excepțional ziarist (fondatorul platformei conservatoare Breitbart) și abil strateg electoral, Bannon este însă, înainte de toate, un vizionar. Iar viziunea sa politică, de combatere a globalismului, a aneantizării statelor și indivizilor de către o „elită” supra-națională, a fost însușită în bună măsură de Donald Trump și i-a adus victoria în alegeri. A afla ce crede Bannon despre America și despre lume, înseamnă a înțelege care este planul de acțiune al lui Trump. De aceea, am considerat util să reproducem ample fragmente dintr-un interviu acordat recent de Steve Bannon pentru televiziunea italiană Canale 5.

„Lupt împotriva actualei clase politice, devenite un cartel, care a pus stăpânire pe America”

- Aș vrea să încep discuția noastră cu Cristofor Columb (ale cărui statui Stânga americană vrea să le demoleze, deoarece ar fi simboluri ale „suprematismului” alb – n.r.) . Tocmai am sărbătorit Ziua lui Columb (9 octombrie – n.r.), deși devine din ce în ce mai incorect politic să îl onorezi pe acest mare navigator.

- Cristofor Columb este o persoană pentru care eu mă simt mândru. Și comunitatea italiană ar trebui să se simtă mândră de Columb. Credețimă, nu vor reuși să-i dea jos statuia fără opoziție. Asta nu înseamnă că vor ieși oamenii în stradă pentru a manifesta, ci vor acționa astfel încât statuile lui Cristofor Columb să rămână mândre în picioare. Impactul lui Columb în lume a fost enorm, mai ales pentru comunitatea italo-americană din New York, iar ceea ce aceste statui reprezintă – forța ideilor, forța personajului și forța credinței – sunt bunuri deosebit de prețioase de care trebuie să fim mândri și, chit că risc să devin patetic, zic: să le apărăm!

- Vă definiți ca un luptător. Împotriva cui luptați și pentru cine? 

- Mă simt ca un luptător pentru omul slab, pentru omul obișnuit. Lupt împotriva actualei clase politice, devenite un veritabil cartel, care a pus stăpânire pe Statele Unite. Am avut onoarea să fiu șef al campaniei electorale a lui Donald Trump. Și am avut posibilitatea să aduc împreună cu președintele Trump aceste idei în fața poporului american și, așa cum am putut constata pe 8 noiembrie 2016, americanii au aprobat multe dintre ele.

- Când ați știut că ați câștigat alegerile?

- Pe 14-15 august am preluat conducerea campaniei electorale. Aveam 16 procente de recuperat, nu dispuneam de prea mulți bani, dar îl aveam pe Donald Trump, ideile sale populariste („popularism” este un termen mai potrivit pentru a traduce „populism”, care în română are conotații peiorative – n.r.) și ideile sale despre economia naționalistă. Prima oară când am discutat cu candidatul Trump, i-am spus că exista o certitudine metafizică de 100% de a câștiga, dacă i se opunea lui Hillary Clinton, reprezentanta unei elite corupte și incompetente. 

„Preocuparea mea în ce-l privește pe Papa este că se bagă în toate... Nu e vorba despre iubirea de aproapele, ci dacă deschidem frontierele...” STEVE BANNON, strateg politic

„Partidul Davos” 

- Cum arată lupta popularistă în plin globalism?

- Eu consider că globalizarea este o idee radicală, care s-a consolidat în cursul ultimilor 30-40 de ani, în detrimentul clasei muncitoare și al clasei de mijloc peste tot în lume. Popularismul înseamnă să permiți în sfârșit să se facă auzită vocea „micului om de rând” împotriva elitelor, ceea ce noi numim „Partidul Davos” (după numele stațiunii elvețiene unde se strâng anual liderii tuturor companiilor importante din lume – n.r.), care lucrează cu „elitele” în Ungaria, în Italia, în Marea Britanie, în Statele Unite, acei indivizi care spun oamenilor cum trebuie să funcționeze lucrurile. Cred că popularismul este calea viitorului. Oamenii vor trebui să găsească soluții, să nu se mai lase conduși ca niște oi. Cetățeanul trebuie să preia controlul asupra vieții sale, a mișcării sale politice și în fine al națiunii sale.

Protectoratele SUA

- Naționalismul economic pe care îl promovați în Statele Unite dăunează Europei?

- Dimpotrivă! Cred că naționalismul economic din SUA va fi foarte util Europei dintr-un motiv simplu: dacă economia noastră devine mai puternică, mai energică, noi devenim un aliat mai bun. Națiunea noastră va fi mai prosperă, iar națiunile prospere sunt cei mai buni vecini. Națiunile europene vor vedea curând acordul pe care îl vom încheia cu Marea Britanie, odată ieșită din UE. Vom stabili un acord bilateral. Ceea ce ne preocupă pentru moment este constatarea că mulți dintre aliații noștri – NATO, UE - sunt niște protectorate. Știu că asta nu place multora, însă sunt niște protectorate ale Statelor Unite, la fel ca și Coreea de Sud și Japonia, însă SUA nu își mai poate permite așa ceva. 

- Însă percepția internațională a sloganului „America First” este foarte diferită de ceea ce descrieți...

- Programul „America First” al președintelui Trump nu înseamnă „izolaționism”, ci dimpotrivă. El înseamnă că America vrea să colaboreze cu toată lumea. O spun mai ales pentru telespectatorii dvs. italieni. Italienii nu au prieteni mai buni decât Statele Unite, iar președintele Trump este cel care întruchipează cel mai mult această prietenie.

„Europa va lua curând un time-out de la imigrație!

- Tema imigrației este la fel de fierbinte și în America și în Europa. - Cred că Europa, în următorii doi ani, dacă nu chiar de anul viitor, se va îndrepta spre un fel de „time-out” pentru a se organiza și a evita o imigrație în masă din Africa subsahariană, din Maghreb și din Orientul Mijlociu, căci, și o spun și pentru NATO, este vorba aici de cea mai mare problemă de securitate națională din Europa... Iar dacă există o problemă de securitate în Europa occidentală, aceasta va deveni și o problemă de securitate națională în SUA.

- Și totuși Papa continuă să promoveze o politică de primire, a porților deschise, în opoziție cu dvs.

- Preocuparea mea în ceea ce-l privește pe Papa este că se bagă în toate... Într-o zi spune că trebuie să-i primim pe toți... potrivit îmvățăturilor creștine, iar în altă zi declară că trebuie să ne protejăm comunitățile și țările. Eu nu cred că creștinii nu dezbat cu Papa despre iubirea de Aproapele, ci despre chestiunea: trebuie să ne deschidem frontierele pentru toată lumea și să permitem la milioane de persoane să vină la noi, de-a valma și fără control?

- Potrivit politicienilor europeni, imigrația nu poate fi oprită, ci doar încetinită, însă ea face parte din viitor.

- Popularismul le răspunde: „ne-am săturat de acești experți care spun ce spuneți dvs., așa trebuie să fie și nu altfel... căci suntem experți, știm cum stau lucrurile și trebuie să acceptați să primiți la voi o imigrație fără limite, de pe întreaga planetă”. Suntem pe cale să vedem bărbați și femei, în Italia, în Ungaria, în Franța, în Germania, în SUA, ridicându-se și spunând: „Nu vă mai credem! Ne-ați spus poveștile voastre timp de decenii și iată rezultatul, iată ce li s-a întâmplat țărilor noastre!” 

 „La Vegas, nu armele au fost de vină, ci societatea”

- Masacrul de la Las Vegas a fost cel mai mare din istoria Statelor Unite și totuși dvs. susțineți că nu armele sunt de vină.

- Armele nu au nici un amestec aici. Noi, la Breitbart, susținem Al Doilea Amendament din Constituție (dreptul de a purta armă în scop de autoapărare – n.r.). Este o problemă de indivizi, de cultură: nu armele sunt responsabile, ci oamenii, nu unealta este responsabilă, ci societatea la care am ajuns.

„Trump va fi ales a doua oară dacă își va respecta promisiunile”

- Ați făcut să fie ales Donald Trump, nimeni nu se gândea că el ar putea câștiga alegerile, până să vă ocupați dvs de campania sa.

- Donald Trump a făcut să fie ales Donald Trump. Dintre toți republicanii conservatori, doar Donald Trump putea fi ales, căci mașinăria Clinton era un mecanism susținut de presa mainstream, de banii de pe Wall Street și de clasa politică din Washington DC. Donald Trump se adresează oamenilor din clasa muncitoare, din clasa de mijloc, nu ca un politician, ci ca unul de-al lor, într-o manieră foarte directă, familiară, și acest lucru îi impresionează, îi atinge până în adâncul ființei lor. Trump este un geniu mediatic și are întotdeauna un motiv în spatele fiecăreia dintre afirmațiile sau acțiunile sale. 

- Cine sunt dușmanii lui Trump?

- Dușmanii săi sunt cu siguranță „elitele” partidului Davos. Dacă pomeniți numele lui Donald Trump în fața acestor „elite”, se enervează până la furie. Citiți The Economist sau Financial Times, care văd în el pe Satan în persoană, căci el este vocea unei revolte populariste și populare în SUA.

- Va fi Trump ales a doua oară?

I-am spus Președintelui în repetate rânduri: „Dacă îți respecți promisiunile făcute, dacă îți onorezi angajamentele – ceea ce va fi foarte dificil, căci rezistența este enormă – atunci vei câștiga locuri suplimentare în (alegerile parțiale pentru Congres – n.r.) din 2014, vei avea de partea ta Camera Reprezentanților, iar aceasta îți va permite să obții o victorie cu 400 de voturi ale marilor electori în 2020 (față de 304 voturi în noiembrie 2016 – n.r.).

„Presa. care nu relata adevărul, a contribuit la înfrângerea lui Hillary Clinton, care s-a simțit sigură pe ea. STEVE BANNON, strateg politic

- În ciuda ironiilor lumii și a unei mari părți a presei, Donald Trump este astăzi la Casa Albă.

- Donald Trump este o persoană de mare valoare. Ce admir cel mai mult la el este curajul său. Dă dovadă de un curaj imens în felul în care își face treaba, căci „elitele” acestei țări, „elitele” lumii și „elitele” presei au făcut totul, nu pentru a distruge ideile lui Donald Trump... este ceva mult mai profund și mai obscur aici... ci pentru a distruge omul Donald Trump și a transmite un semnal celorlalți: „Dacă nu vă supuneți, dacă încercați să obțineți un post de conducere, dacă încercați să-i ajutați pe oameni să se emancipeze, dacă încercați să schimbați situația, iată ce vi se va întâmpla!”

- În campania electorală ați avut o confruntare feroce cu Hillary Clinton...

- În timpul campaniei lui Hillary Clinton s-au comis erori uriașe. Presa, care nu relata adevărul, a contribuit la înfrângerea sa, căci sigură pe ea, nu a făcut nimic pentru a-și ameliora situația. Pe de altă parte, Hillary nu este inteligentă, este o mediocritate. Muncitoare, e adevărat, dar inteligența este altceva: înseamnă să-ți adaptezi intelectul spontan la situații imprevizibile, cum o face Donald, care nu este mediocru. Apoi, nu l-au folosit destul pe Obama. Că ne place sau nu, Obama este una din figurile politice americane majore și, împreună cu Michelle, l-au folosit decât la sfârșitul campaniei, când au intrat în panică, simțind că se prăbușesc. Acum este ocupată să-și promoveze cartea (What Happened, în care încearcă să-și explice înfrângerea – n.r.), însă nu ne-a explicat încă de ce trebuia să devină președinta Statelor Unite. Se plânge de toate criticile răutăcioase la adresa sa, de toate persoanele răutăcioase și de toate obstacolele care i-au stat în cale. Va candida din nou în 2020, sunt absolut convins. Cartea sa are rolul de a-i pregăti o nouă candidatură.

 

Ne puteți urmări și pe Google News