Evenimentul Zilei > Actualitate > Moţiunea a picat. Boc rămâne premier
Moţiunea a picat. Boc rămâne premier

Moţiunea a picat. Boc rămâne premier

Premierul Emil Boc a trecut, astăzi, testul moţiunii de cenzură la limită. Opt voturi au lipsit ca Guvernul să fie demis a doua oară în opt luni. Moţiunea a primit doar 228 de voturi "pentru", iar minimul pentru a trece de Parlament era de 236.

Împotriva moţiunii s-au pronunţat 197 de parlamentari. "Sunt foarte dezamăgit şi supărat. Cred că e de datoria preşedintelui Băsescu să-i ceară domnului Boc să-şi dea demisia", a spus Ponta după anunţarea rezultatului votului.
Mulţi dintre senatorii şi deputaţii puterii au votat însă pentru moţiune. Vezi mai jos numele lor.
Teo Trandafir a votat pentru moţiune aşa cum a anunţat aseară. La fel şi demisul din PDL, Daniel Oajdea. PDL a mai fost trădat la votul moţiunii de deputaţii Mircia Giurgiu şi Clement Negruţ. De la independenţi au votat pentru moţiune: Tudor Ciuhodaru, Eugenia Barna şi Ioan Muntean. Surpriza trădătorilor o reprezintă Silviu Prigoană. De la minorităţi, Nicolae Mircovici a votat pentru moţiune. Senatorul PDL Georgică Severin a votat şi el pentru moţiune, după cum a declarat. (Anca Simina)
În timp ce se îndrepta spre urna de vot, Teo Trandafir a fost încurajată cu aplauze de social-democraţi şi liberali. A votat cu bilele la vedere, iar după ce a coborât de la urne, fosta vedetă TV a fost îmbrăţişată de Aura Vasile de la PSD. Teo Trandafir i-a felicitat şi pe Antonescu şi pe Silviu Prigoană pentru susţinerea moţiunii.
„Am votat pentru ca salariile şi pensiile să nu fie reduse. Cred că aceste drumuri ale noastre, adică ale mele şi ale PDL se vor despărţi", a spus Mircea Giurgiu. (Mihai Șoica)
La rândul său, deputatul de Alba Clement Negruț, a declarat că el nu a votat cu PSD, chiar dacă a votat pentru moțiune.

„Eu am fost sigur că nu trece moţiunea, pentru că nici interesul celor care au formulat-o nu a fost să treacă, pentru că nu-s în stare să guverneze acum. Vreau să fiu bine înţeles. Eu nu am votat cu PSD, ci am votat împotriva unor măsuri luate de Guvernul pe care l-am votat şi l-am susţinut, pe care nu le consider ca fiind cele mai bune, măsuri care nici nu au fost discutate. Eu nu sunt laş. Nu am fost de acord nici să nu merg la vot, nici să-mi încalc cuvântul pe care l-am dat alegătorilor", a declarat deputatul PDL de Alba, Clement Negruţ. (Mihaela Moraru)
Urmăreşte pe evz.ro LIVE VIDEO şi TEXT rezultatul votului
19:00 Premierul Emil Boc a declarat, după respingerea moţiunii de cenzură, că nu simte un motiv de bucurie, ci o maximă responsabilitate pentru aplicarea unor măsuri nepopulare, dar necesare, susţinând că ştie cât de greu trăiesc oamenii şi că nu a fost niciodată desprins de realitate.

18:40 Liderul PSD Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament, că Opoziţia mai are dreptul la o moţiune de cenzură în această sesiune şi că va face tot posibilul pentru a lupta să-i ajute pe oameni, în condiţiile în care Guvernul este "ilegitim", nefiind susţinut de o majoritate parlamentară. El a menţionat că există posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare.
Ponta a declarat, după ce moţiunea de cenzură a PSD "Opriţi genocidul social!" a fost respinsă în Parlament,  actualul Guvern nu mai are legitimitate, iar şeful statului ar trebui să îi ceară demisia lui Emil Boc. 

Parlamentarii PSD au întocmit lista ruşinii
18.06 S-a încheiat votul moţiunii.
17.55 Emil Boc este vizibil agitat, după ce unul dintre parlamentarii PDL l-a anunţat că un coleg de partid a votat moţiunea. Premierul şi-a dus mâna la frunte în semn de îngrijorare.
16.50 Social-democraţii au aşezat pe scările de la prezidiul sălii de plen o pancartă pe care lipesc pozele parlamentarilor puterii care votează împotriva moţiunii. Ei au venit pregătiţi cu fotografii în format mic ale parlamentarilor şi pe măsură ce fiecare dintre ei votează, social-democraţii le lipesc pozele pe panou. Pa pancartă scrie "Lista ruşinii".
16.40 A începutul votul moţiunii de cenzură. Reprezentanţii minorităţilor, altele decât UDMR, se abţin de la vot. PDL, PNL, PSD votează cu bilele la vedere.
16.00 Mircea Diaconu: "Azi, personal mizam pe doza de cetăţenie a fiecăruia dintre noi. Din păcate, în urma acestui festival interminabil, etern de acuze reciproce doza de înţelepciune la care naţia noastră avea dreptul astăzi se îndepărtează. Unii dintre noi vor vota, vor alege probabil răul cel mic pentru că răul cel mare deja a fost ales acum câteva luni. Am o singură dorinţă şi rugăminte în speranţa clipei de înţelepciune la care naţia noastră are dreptul astăzi ca, în timp ce alegeţi răul cel mic, măcar să vă tremure mâna"
15.30 În plen, parlamentarii fac ultimele declaraţii politice. Radu Berceanu şi Crin Antonescu au avut un schimb de replici dur pe tema absenţelor fiecăruia de la serviciu.
14.00 Dezbaterea moţiunii continuă cu intervenţiile de la tribună ale parlamentarilor opoziţiei şi puterii. Între timp, Emil Boc a revenit în sala de plen. Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii:
Berceanu: "M-a cutremurat angajamentul domnului Antonescu că ar trebui să ne angajăm să facem bine. Mai bine şi-ar lua angajamentul că merge la serviciu. Am văzut că a vorbit şi de politică externă. Dacă o să înveţe şi o limbă străină, s-ar putea să fie prin apropiere de domnul Baconschi".
Antonescu: "Nici PSD, nici PNL nu mai sunt în Guvern. Vă împiedică cineva, fiind la putere, să pedepsiţi ilegalităţi? Ce vă reţine să nu acţionaţi şi să nu faceţi publice eventuale încălcări ale legii. Faceţi doar şantaj, ieşiţi din când în când cu dosarelu’? Nu există o politică economică, există o politică de şantaj".
Aura Vasile (PSD): "Domnule Boc, pentru că nu văa pot spune domnule prim-ministru, aţi intrat în cărţile de istorie ca cel mai slab prim-ministru: premierul-ordonanţă neconstituţională. Din aceste cărti vor învăâa fiicele dumneavostră la şcoală".
Radu Berceanu (PDL): Din 2008, pe vremea Guvernului Tăriceanu, mai are cineva un contract în Băneasa pe 25 de ani, pentru terminal de aviaţie, cu 2,4 dolari pe metru pătrat?! Tot atunci a luat ţi Blue Air, cu 1,5- 2,2 dolari pe metru pătrat. Metroul pe vremea PSD a dat tot ce se putea obţine ca venituri proprii Sindomet, ca aceia sa le dea cui trebuie. Tot ce înseamna butic, publicitate, pe 10 ani s-a dat fără licitaţie. Metroul nu ia aproape nimic, nici nu prea stie ce se întâmplă acolo. A venit PNL, tot prin Sindomet, a dat Zoom tv, toate monitoarele unei firme, Monopoly Media, care este a Realităţii Tv, a domnului Vântu".
12.55 Emil Boc a părăsit sala plenului şi s-a dus în biroul Robertei Anastase, preşedinta Camerei deputaţilor. Miniştrii au ieşit şi ei pe rând din sală. Rând pe rând şi parlamentarii ies sau revin în sală.
Ponta, către Boc: "Sunteţi realmente căzut în cap"
12.50 Crin Antonescu: "Să nu mai ţinem privirile concentrate şi aţintite pe aventurile domnului Băsescu în deşertul său mic de la Cotroceni sau pe aventurile derivate ale domnului Boc. Vă chem cu modestie şi fără niciun fel de înţelegere, de funcţii, de algoritm la un proiect pe care îl putem numi simplu: trezirea din coşmarul succesiunilor de clientelă".
Premierul şi-a susţinut discursul pe fundalul fluierăturilor şi huiduielile parlamentarilor. Mircea Geoană aproape că nu mai putea ţine sala în frău, iar liderul PSD Victor Ponta i-a transmis premierului că "este realmente căzut în cap". 
12.39 Ponta: "Domnul Boc v-am auzit şi când aţi spus că sunt procuror comunist deşi aveam 17 ani. Cred că, realmente, sunteţi căzut în cap. Despre ce pensie vorbiţi, despre pensia mea? Despre pensiile celor de aici? Nu înţelegeţi că le tăiaţi pensiile celor şase milioane de pensionari?"
12.15 Social-democraţii au acuzat că un poliţist aflat în plen îi filmează pe sindicaliştii ce protestau în timpul discursului premierului Emil Boc ca mai apoi să-i supună la presiuni.
12.05 Liberalul Eugen Nicolăescu a rugat-o pe Roberta Anastase "să lase Camera Deputaţilor pentru popor". "Sunt la al treilea mandat de deputat, sunt de zece ani în Parlament şi am văzut multe moţiuni de cenzură. E pentru prima oară când avem impresia că suntem asediaţi. Dacă vă uitaţi puţin pe culoar o să vedeţi că s-au realizat aşa zise culoare de trecere pentru unii sau pentru alţi. O rog pe Anastase să înceteze cu această poliţie şi să lase Camera Deputaţilor pentru popor nu pentru dumneaei. Îl rog pe domnul prim-ministru să-şi lase gărzile de corp la intrarea în Parlament. Eu înţeleg că le e frică, dar nouă nu ne e frică", a spus deputatul PNL.
Democrat-liberalul Sever Voinescu a catalogat moţiunea drept "un plamfet scris fără talent".
12.00 După 30 de minute, premierul şi-a încheiat discursul. În sala de plen se află şi reprezentanţi ai sindicaliştilor şi pensionarilor, care flutură pancarte pe care scrie "Votaţi moţiunea!" sau strigă către Boc: "Demisia!". "Manifestările din balcon nu au nicio legătură cu democraţia. Vă rog să aplicaţi regulamentul şi să cereţi evacuarea acestora", a intervenit liderul deputaţilor PDL Mircea Toader.
Boc acuză PSD că a plagiat textul moţiunii
11.35 Premierul îi acuză pe social-democraţi că nu ştiu pe ce lume se află şi că programul propus în moţiunea de cenzură este copiat

Foto: Codrin Prisecaru
11.28 Boc şi-a întrerupt discursul, după ce în sală parlamentarii opoziţiei băteau cu palmele în pupitre şi fluierau. Mircea Geoană, care prezidează şedinţa, i-a rugat pe senatori şi deputaţi să facă linişte. "Nu-i nimic, nu mă las intimidat", a spus Boc, la care parlamentarii au început să râdă.
11.23 Premierul Emil Boc şi-a început discursul, în replică la acuzele care i se aduc prin moţiunea de cenzură. "Guvernul pe care îl reprezint a eliminat pensiile de lux. Da, şi pensiile parlamentarilor. Vă agăţaţi de pensiile dvs. de lux, domnilor parlamentari din opoziţie", a spus Boc,  în vociferările şi fluierăturilor parlamentarilor din opoziţie.
"Domnule Boc, vă faceţi vinovat de incompetenţă"
10.38 A început dezbaterea, iar deputatul PSD Dan Şova reciteşte în faţa parlamentarilor textul moţiunii de cenzură.
"Domnule Boc, vă faceţi vinovat nu numai de incompetenţă. Principala acuză pe care v-o aducem este cea de disoluţie a autorităţii statului. Aţi blocat instituţii, aţi încălcat legile ţării, v-aţi bătut joc de reguli. Aveţi o singură viziune: asigurarea, cu orice preţ, a supremaţiei lui Traian Băsescu. V-aţi transformat în argatul celui care împinge spre haos România, pe care o consideraţi moşia Preşedintelui. Cetăţenii români nu sunt iobagii dumneavoastră! Nu ne regăsim în mentalitatea de slugă pe care o afişaţi în faţa domnului Băsescu", se specifică în document.
"Prin formula de susţinere la care aţi recurs, nu aveţi legitimitatea de a conduce România, iar miniştrii dumneavoastră nu mai pot emite pretenţia să reformeze sectoare importante în numele cetăţenilor români. Guvernul dumneavoastră – care este al lui Traian Băsescu şi nu al cetăţenilor – este incapabil să conducă ţara într-o asemenea perioadă de criză şi să răspundă interesului public", se mai arată în moţiune.

Foto: Codrin Prisecaru
Social-democraţii cer parlamentarilor de la toate partidele să voteze pentru îndepărtarea Guvernului Boc şi propun în documentul moţiunii măsuri alternative celor pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea lunea trecută.
10.27 Şedinţa plenului reunit în care se dezbate şi se votează textul moţiunii iniţiate de PSD "Opriţi genocidul social!", programată pentru ora 10.00, a început cu o întârziere de aproape jumătate de oră. 108 din cei 471 de parlamentari lipsesc de la şedinţă la ora începerii acesteia.
Jurnaliştii, ţinuţi la distanţă
Emil Boc şi miniştrii au ajuns în jurul orei 10.05 la Parlament, însă niciunul dintre ei nu a făcut declaraţii presei. Mai mult, ca niciodată, conducerea Camerei Deputaţilor a amplasat un ţarc pentru jurnalişti, pentru ca aceştia să nu se poată apropia de miniştrii care intrau în sala de plen. Reprezentanţii mass-media au fost blocaţi şi de ofiţerii SPP atunci când au încercat să stea de vorbă cu membrii Executivului. 
În tot acest timp, în jurul Palatului Parlamentului, sindicaliştii se străduiesc să formeze un lanţ uman în semn de protest faţă de măsurile Guvernului Boc, dar şi pentru a-i determina pe parlamentari să voteze pentru înlăturarea Executivului.
Miniştrii din echipa lui Boc susţin că nu au emoţii privind votul moţiunii. Aceasta, în ciuda declaraţiilor unor parlamentari democrat-liberali, deputatul Teo Trandafir şi senatorul Georgică Severin, care spun că vor vota în favoarea căderii Guvernului Boc.
Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de 236 de voturi din totalul de 471. Opoziţia are în acest moment 212, la care se adaugă susţinerile declarative ale unor parlamentari ai puterii. Matematic, soarta Executivului stă în aproximativ 20 de voturi, cât ar fi acum diferenţa dintre susţinătorii moţiunii şi cei ai puterii.  În cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, Cabinetul va fi demis, iar măsurile de austeritate nu vor fi aplicate.
Evz.ro v-a oferit astăzi imagini LIVE din Parlamentul României.