Emeric Dembrovschi: "Vom vedea un turneu final adevărat"

Emeric Dembrovschi: "Vom vedea un turneu final adevărat"

Emeric Dembrovschi, fostul mare fotbalist al Timişoarei şi al naţionalei României, crede că turneul final al Cupei Mondiale din Africa de Sud va fi unul de nivel ridicat.

"Eu sunt omul cu statuia", spune zâmbind Emeric Dembrovschi. Născut în localitatea maramureşeană Câmpulung la Tisa pe 6 octombrie 1945, Dembrovschi a rămas în memoria românilor ca omul căruia mexicanii i-au ridicat statuie în 1970. Dembrovschi a fost cel mai bun tricolor la acea ediţie de Campionat Mondial. A circulat zvonul conform căruia organizatorii au hotărât ca celui mai bun om de la fiecare echipă să i se ridice o statuie. Mult timp după Mexic '70, românii au fost convinşi că Dembrovschi are statuie în Mexic. "Au fost doar vorbe", a spus mereu Emeric Dembrovschi.

Stabilit de ani buni la Timişoara, acolo unde şi-a încheiat cariera de jucător, Emeric Dembrovschi a rămas alături de fotbal. Fostul mare internaţional a mărturisit că aşteaptă cu nerăbdare Campionatul Mondial din Africa de Sud, despre care crede că va fi unul tare.

"Messi va fi lăsat să facă ce vrea"

Evz.ro: Ce aşteptări aveţi de la acest turneu final? Emeric Dembrovschi: Ţinând cont că se va juca pe continentul cald, putem crede că acest Campionat Mondial va fi dominat de echipele care joacă în condiţiile climatice asemănătoare Africii de Sud. Prestaţiile echipelor calificate vor depinde mult de acomodarea în Africa de Sud. Această Cupă Mondială e ceva aparte. Toate echipele, mai ales cele europene, fac pregătire specială, toate vor să se autodepăşească în Africa de Sud. Asta e bine, înseamnă că vom avea un turneu final de nivel ridicat. Cine are cele mai mari şanse la titlu?Sunt multe echipe care se bat la titlu. Anglia, e una dintre ele. Apoi Argentina. Am auzit o declaraţie a lui Diego Maradona, care, sincer, nu prea mi-a plăcut. "Lionel Messi va fi lăsat să facă ce vrea", aşa parcă suna declaraţia lui Maradona. E foarte interesantă.

"Serbia are jucători excepţionali"

De ce? Mă tem să nu fie o declaraţie demobilizatoare pentru Messi. Nu ştiu cât de pregătit mental e Messi pentru aşa ceva. Cum va gestiona el această sarcină dată de Maradona? Diego mai spunea că Messi e un jucător capabil să facă diferenţa. Jocul depinde însă şi de omogenizarea echipei, de jocul colectiv. Maradona uită că niciodată caracterele nu sunt identice. El trebuie să-l citească pe Messi. Sau, poate, chiar l-a citit deja. Haideţi să trecem în revistă favoritele din fiecare grupă. Începem cu Franţa. Franţa e o echipă ciudată. Are valori mari, dar şi orgolii pe măsură. S-a şi văzut asta în preliminarii. Nu cred că francezii vor reuşi să-şi etaleze adevărata valoare, tocmai din acest motiv. Dacă Domenech va ştii să se organizeze, să-şi ţină în frâu vedetele, Franţa ar putea să facă o treabă foarte bună în Africa de Sud.

Serbia? Serbia are jucători excepţionali, imprevizibili. Atât de imprevizibili încât pot obţine performanţe extraordinare, dar pot, în acelaşi timp, şi claca. Cred că Serbia e capabilă, la ce echipă are, să realizeze performanţe extraordinare. În aceeaşi grupă e Germania. Când spui Germania, spui maşină de fotbal. Cine ar fi pariat că Bayern Munchen va ajunge să joace finala Ligii Campionilor? Nimeni, vă spun eu. Şi asta într-un moment în care Bayern ajunsese o echipă oarecare în liga Campionilor.

"Vom vedea o echipă a Braziliei de neoprit"

Ce şanse are Olanda? În ultimul timp, apariţiile Olandei nu m-au mai încântat. Nu mi-au m-ai plăcut. Au jucători de mare valoare şi dacă vor reuşi să omogenizeze echipa atunci vor putea emite pretenţii. Când olandezii au avut echipe pline de vedete, iar presiunea a fost mare, atunci nu au făcut mare lucru. Acum, parcă, presiunea nu e una foarte puternică, iar olanda poate profita de asta. Italia? Italia vine din postura de campioană mondială. Îi va fi greu, pentru că toate echipele se vor mobiliza împotriva ei. În general, italienii pregătesc din punct de vedere psihologic foarte bine marile competiţii. Când nu le pregătesc, au probleme. Şi aceste probleme apar în jocurile cu echipele mici.

La ce să ne aşteptăm de la Brazilia? În acest moment, Brazilia poate veni la un turneu final cu două echipe. Am văzut că au răma în afara lotului câteva staruri. Dunga, sunt convins, şi-a făcut temele. Încearcă să renunţe la giumbuşlucuri şi să joace pragmatic. Dacă reuşeşte asta, atunci va fi pericol. Vom vedea o echipă a Braziliei de neoprit.

Spania vine în Africa de Sud din postura de campioană a Europei. Spania are o echipă foarte puternică. Îşi va impune jocul, dar nu o văd mai sus de semifinale. E însă capabilă să câştige titlul suprem, aşa că mare atenţie la Spania.

Care va fi reţeta succesului în Africa de Sud? Cine va gestiona cel mai bine efortul jucătorilor, având în vedere că se va juca la câteva zile, cine va fi pregătit foarte bine fizic, psihic şi strategic, acela va rezista şi va câştiga. În orice caz, vom vedea un Campionat Mondial adevărat.

"Nu mai avem centre de copii şi juniori"

Când vom revedea România la Mondiale? Va veni şi clipa aceea. Nu însă prea curând. Trebuiesc create structuri sănătoase de jos până sus, în toată ţara. Va trebui să schimbăm faţa fotbalului, iar asta înseamnă performanţă, atitudine, mentalitate. Depinde de multe. Nu vedeţi că nu mai avem centre de copii şi juniori. Au fost puse pe butuci. Umblăm pe afară în căutare de jucători străini, cei mai mulţi de valoare îndoielnică.

Au trecut 40 de ani de la Campionatul Mondial din Mexic la care aţi participat. Ai dreptate, 40 de ani au trecut! Nici nu îmi vine să cred, parcă a fost ieri. Mexic 1970 rămâne cea mai frumoasă amintire a mea ca fotbalist. Am fost desemnat cel mai bun jucător al României.

Omul cu statuia! Da, eu sunt omul cu statuia! Statuia care nu a existat niciodată.

Cât de mult s-a schimbat fotbalul în 40 de ani? S-a schimbat mult, foarte mult. În primul rând ca viteză. Apoi e mult mai agresiv, mai tacticizat. Calităţile fizice ale jucătorilor au devenit mult mai impotante decât cele tehnice de exemplu. Spectacolul a avut şi el de suferit. Acum cel mai mult contează rezultatul. E cel mai important.

Ne puteți urmări și pe Google News