Embargoul asupra petrolului din Rusia, la un pas de finalizare! Ce le transmite Viktor Orbán liderilor europeni

Embargoul asupra petrolului din Rusia, la un pas de finalizare! Ce le transmite Viktor Orbán liderilor europeni Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin. Sursa foto: Kremlin

UE se apropie de acordul asupra embargoului petrolului rusesc. Diplomații fac progrese şi vor decide cât mai repede dacă aprobă o declarație comună în care susțin scutirea pentru conductele de petrol. Astfel, liderii Uniunii Europene par să se apropie de un acord pentru a diminua sancțiunile propuse asupra petrolului rusesc în încercarea de a aduce Ungaria pe calea cea bună.

Țările UE s-au străduit vineri să ajungă la un acord care să impună un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc pe mare, dar să permită în continuare livrările prin conducte, un compromis pentru a convinge Ungaria și pentru a debloca sancțiunile împotriva Rusiei, oprite de Ungaria.

Aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc ar fi unul dintre cei mai importanți pași ai Europei în limitarea veniturilor președintelui rus Vladimir Putin și a capacității sale de a duce mai departe  războiul din Ucraina, dar interdicția propusă a întâmpinat o rezistență acerbă din partea Ungariei, care spune că economia acesteia ar fi afectată de mutare.

Ungaria a blocat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

Ungaria spune că oprirea importurilor de petrol rusesc ar fi o lovitură grea pentru economia sa, deoarece țara sa fără, ieșire la mare, nu poate obține cu ușurință petrol din altă parte. În schimb, compromisul încă în discuție este de a permite exporturilor de petrol din conductele Rusiei către UE să continue temporar, în timp ce transporturile maritime sunt blocate.

Ne puteți urmări și pe Google News

O astfel de mișcare ar afecta aproximativ 70 la sută din exporturile rusești de petrol către UE, care sosesc cu tancurile. Diplomații spun, totuși, că măsura va afecta în cele din urmă puțin peste 90% din vânzările rusești către UE, din cauza angajamentelor anterioare ale Germaniei și Poloniei de a renunța la țițeiul rusesc.

Orbán a spus că cea mai recentă ofertă este o soluție bună pentru Ungaria

Sugerând că o înțelegere ar putea fi în sfârșit posibilă după aproape o lună de ceartă, Viktor Orbán  a spus că ideea cu conductele „nu este rea”. Adresându-se reporterilor, când a intrat la summitul Consiliului European de la Bruxelles, Orbán a spus că cea mai recentă ofertă este „o soluție bună pentru Ungaria”, dar a insistat că Budapesta va lupta în continuare pentru o garanție că, dacă „se va întâmpla ceva” cu petrolul necesar țării sale, va păstra dreptul de a obține petrol pe rute maritime și alte rute.

Avem nevoie de o garanție că, în cazul unui accident cu conducta... trebuie să avem dreptul de a obține petrol rusesc din alte surse. Dacă o primim, e în regulă, a declarat Viktor Orbán.

Cancelarul german Olaf Scholz a dat o notă ceva mai optimistă. „Sunt ferm convins că astăzi, mâine putem dezbate mai departe pentru o soluție bună... Există indicii că ne vom reuni, tot ceea ce aud arată ca și cum ar putea exista un consens”, a spus el.

Compromisul privind conductele ar ajuta țările fără ieșire la mare, cum ar fi Ungaria, care a blocat un acord privind interzicerea importurilor de țiței rusești și combustibili rafinați, pe motiv că o astfel de acțiune ar aduce o lovitură gravă economiei sale.

Rusia furnizează aproximativ un sfert din țițeiul UE, arată cifrele Eurostat

Trei sferturi din petrolul rusesc destinat Europei este livrat prin petroliere, astfel încât un embargo asupra livrărilor pe mare ar avea totuși un impact masiv asupra veniturilor Rusiei din petrol, reducând capacitatea acesteia de a-și finanța războiul din Ucraina. Pe de altă parte, Ungaria susține că are nevoie de până la patru ani pentru a renunța la țițeiul rusesc, necesitând investiții de aproximativ 750 de milioane de euro (804 milioane de dolari) pentru modernizarea rafinăriilor și extinderea unei conducte care aduce petrol din Croația.

Un diplomat al UE a spus că luni dimineață s-au făcut multe progrese în ceea ce privește pachetul, dar că este nevoie de lucrări tehnice suplimentare: „Scopul este să avem un acord politic astăzi”.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a spus că „măsura propusă va afecta în continuare două treimi din exporturile de petrol ale Rusiei”, potrivit Politico.