Un program de administrare legală a heroinei pentru dependenţi a fost permanentizat duminică în Elveţia, mulţumită votului dat de 68% dintre cetăţenii prezenţi la urne pentru a-şi spune părerea.
În cadrul aceluiaşi referendum, elveţienii au respins legalizarea consumului de canabis. Revoluţionarul proiect exista în Elveţia din 1994, în fază experimentală, şi a fost aprobat în luna martie a acestui an de parlament, dar decizia a fost atacată de conservatori, care au forţat declanşarea unui referendum. Concret, programul presupune administrarea legală a heroinei pentru dependenţii care nu au putut fi ajutaţi de alte terapii. Aproximativ 1.300 de toxicomani vizitează de două ori pe zi unul dintre centrele speciale din ţară, pentru a primi o doză calculată cu grijă din drogul produs într-un laborator aprobat de guvern. Totul se desfăşoară sub supravegherea unei asistente, iar dependenţii primesc consiliere psihologică. Proiecte similare în Europa
Criticat de SUA şi de reprezentanţii ONU, programul a fost catalogat drept un succes de autorităţile elveţiene. Guvernul a subliniat că scenele cu toxicomani injectându-şi doza au dispărut din spaţiul public. În plus, criminalitatea asociată cu consumul de droguri a scăzut, iar sănătatea dependenţilor s-a îmbunătăţit simţitor.
Proiecte similare există deja în Olanda, la o scară mai mică. Marea Britanie a pornit, de asemenea, un program după modelul elveţian, în care administrarea heroinei se desfăşoară după regulile unui tratament medical. Belgia, Germania, Spania şi Canada au lansat la rândul lor proiecte experimentale.