Elvețienii, îndemnați să facă stocuri de lumânări. Ministrul Energiei: „Situația este gravă”
- Antonia Hendrik
- 16 august 2022, 14:04
Elveția se pregăteşte pentru a preveni o criză a energiei prin aplicarea unui plan de reducere a consumului de gaz cu 15% în această iarnă, a declarat ministrul Energiei Simonetta Sommaruga. Iar unul dintre sfaturile pentru populație este „să-şi facă stocuri de lumânări”.
Elveția s-ar putea alinia eforturilor UE de economisire a energiei, spune ministrul Energiei. Țările Uniunii Europene au adoptat deja planul de urgență al blocului pentru a reduce consumul de gaz în încercarea de a economisi combustibil pentru iarna care vine.
„Situația este gravă”, a spus Sommaruga, adăugând un apel din partea comisiei de electricitate din Elveția pentru ca gospodăriile să se aprovizioneze cu lumânări în cazul unor pene de curent, iar semnalul de alarmă este pentru toată lumea.
Guvernul elvețian a început să facă planuri privind o posibilă penurie de gaze naturale în această iarnă și a spus că ar putea recurge la raționalizare dacă alte măsuri se dovedesc insuficiente.
Ce spune ministrul cu privire la consumul de gaz
Elveția își obține gazul prin intermediul centrelor comerciale din țările vecine din UE, iar gazul acoperă aproximativ 15% din consumul total de energie. Aproximativ 42% din gaz este folosit pentru încălzirea gospodăriilor, iar restul în industrie și în sectoarele de servicii și transport, potrivit datelor guvernamentale.
Întrebat dacă Elveția ar trebui să se alăture acordului UE care cere tuturor țărilor din bloc să reducă voluntar consumul de gaz cu 15% în această iarnă, Sommaruga a răspuns: „Cu siguranță ar avea sens. Consiliul Federal va decide”.
Ministrul Energiei a mai declarat că guvernul va începe o campanie în acest sens în săptămânile următoare și că va face eforturi ca încălzirea să fie oprită în clădirile publice.
Nici Germania nu stă mai bine la capitol gaze
Germania urmează să scadă la maxim 19 grade Celsius în această iarnă încălzirea în toate clădirile publice prevăzute cu termostat, mai puţin în spitale şi instituţii sociale.
Clădirile publice vor putea fi încălzite doar la o temperatură de maximum 19 grade Celsius, clădirile şi monumentele nu vor mai fi iluminate noaptea şi panourile publicitare nu vor fi iluminate, a declarat ministrul Robert Habeck.
În iulie, Robert Habeck a prezentat un nou pachet de securitate energetică pe fondul unei scăderi accentuate a aprovizionării cu gaze ruseşti. Atunci, s-a precizat că este important să se reducă consumul de gaze la companii, clădirile de birouri şi în gospodăriile private, informează Reuters.