Planul lui Elon Musk de a introduce cipuri în creierul oamenilor seamănă cu filmul Kingsman, în care mii de oameni stau la coadă pentru ca un miliardar ciudat să le pună un microcip în creier.
Compania Neuralink a lui Elon Musk trece prin același scenariu ca în intriga filmului de spionaj din 2015 „Kingsman: The Secret Service”, care are o mulțime de asemănări înfiorătoare cu planurile lui Musk.
În luna mai, Neuralink a obținut permisiunea de a-și testa tehnologia pe oameni. Un raport Bloomberg al biografului lui Musk, Ashlee Vance, spune că mii de oameni așteaptă la coadă pentru a avea această șansă.
În acest proces, „o bucată din craniul lor va fi îndepărtată de un chirurg pentru ca un robot mare să poată introduce o serie de electrozi și fire super-subțiri în creierul lor”, a scris Vance.
Un astfel de implant este o parte importantă a intrigii din „Kingsman: The Secret Service”, în care joacă Colin Firth, Samuel L. Jackson și Taron Egerton.
Elon Musk s-a inspirat din filmele de spionaj
Filmul ironizează filmele de spionaj britanice precum seria „James Bond”. S. L. Jackson îl interpretează pe magnatul nebun al tehnologiei Richmond Valentine, care spune că vrea să le ofere tuturor cartele SIM cu apeluri nelimitate și acces gratuit la internet. Care e șmecheria? Cartela SIM trebuie să fie implantată în capul tău.
În același timp, un om de știință specializat în schimbări climatice moare după ce cipul care i-a fost implantat în spatele urechii explodează. Mai târziu, în film, se dovedește că personajul lui Jackson poate controla de la distanță cipurile.
El vrea să folosească un plan malthusian pentru a opri creșterea populației mondiale prin trimiterea unui semnal către cipuri care să îi facă pe utilizatorii acestora să seomoare între ei.
Cum vrea Elon Musk să plaseze cipurile
Cipurile au fost plasate în creierele celor mai puternici oameni din lume, de la lideri de afaceri bogați la șeful serviciilor secrete. Acești oameni puternici au fost de acord cu planul lui Valentine în schimbul siguranței față de semnalul său mortal.
Când agentul secret Eggsy (membru al grupului „Kingsman”), interpretat de Egerton, se strecoară în buncărul lui Valentine, planul se destramă. În același timp, un alt agent sparge implanturile și le declanșează, ucigând elita.
Filmul a avut încasări de peste 400 de milioane de dolari în întreaga lume și a apărut cu doi ani înainte de crearea Neuralink. Cu toate acestea, Musk probabil că nu și-a luat ideile pentru planurile sale dintr-un film de acțiune cu buget redus.
Nu crede în depopulare
De asemenea, este puțin probabil ca Musk să încerce să fie precum Valentine, folosind cipurile Neuralink pentru a controla mințile oamenilor sau pentru a ucide pe toată lumea de pe Pământ. Musk cu siguranță nu crede în depopulare. El a spus de mai multe ori că el crede că lumea are nevoie de mai mulți oameni, nu de mai puțini.
De asemenea, este clar că Neuralink este îngrijorată de eventualele accidente. Directorul de proiecte speciale la Neuralink și mama gemenilor lui Musk, Shivon Zilis, a glumit cu Vance: „Nu putem să le aruncăm în aer pe primele trei” – referindu-se la lansările eșuate ale rachetelor SpaceX. „Asta nu este o alegere de data aceasta”, potrivit businessinsider.com.