Eliminarea impozitului de 16% și a plății CASS la pensii, adoptată de Camera Deputaților
- Cristina Vladu
- 6 ianuarie 2017, 00:00
Camera Superioară a decis, ieri, modificarea Codului fiscal pentru scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate și neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. Proiectul de lege a fost adoptat cu 207 voturi „pentru” și 29 „împotrivă”. Urmează promulgarea lui
Potrivit articolelor adoptate, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. De asemenea, CASS va fi suportată din bugetul de stat.
Grupul PNL a susținut eliminarea impozitării tuturor pensiilor, dar propunerea a fost respinsă de plen. Și propunerea UDMR privind menținerea impozitării doar a pensiilor speciale de peste 2.000 de lei a fost respinsă. Camera Deputaților este for decizional, iar legea pleacă la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Dacă acesta o aprobă, va fi publicată în Monitorul Oficial.
Amintim că proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, inițiat de fostul senator Cristiana Anghel și susținut de alți 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD, adoptat de Senat în luna septembrie, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor și scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate, dar miercuri, Comisia de buget - finanțe a Camerei Deputaților a decis, la propunerea președintelui comisiei, Viorel Ștefan, amendarea proiectului în sensul că doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate.
Face parte din programul de guvernare
„Vorbim despre un angajament electoral pe care îl veți regăsi și în programul de guvernare depus la Parlament și care țintește neimpozitarea veniturilor realizate din pensii sub 2.000 de lei pentru toate categoriile de pensionari, inclusiv pentru cei care realizează integral sau parțial venituri din pensii câștigate în străinătate, pe de o parte. Pe de altă parte, eliminarea în integralitate a obligației pensionarilor de a plăti contribuții sociale de asigurări de sănătate și reglementarea obligației ca fondul Casei de Asigurări de Sănătate să fie compensat prin transfer de la bugetul de stat în legătură cu impactul care se creează prin această măsură”, a precizat, după ședința comisiei, Viorel Ștefan, care este noul ministru al Finanțelor. El a adăugat că angajamentul a fost ca aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dar, din cauza întârzierii procedurilor de învestire a Guvernului, tot calendarul a fost împins în ianuarie.
Guvenul Cioloș nu a susținut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.