Eliminarea generalului Soleimani, unul din marile pariuri ale lui Trump

Eliminarea generalului Soleimani, unul din marile pariuri ale lui Trump

Presa americană comentează decizia liderului de la Casa Albă

Uciderea lui Ghassem Soleimani este unul dintre „cele mai mari pariuri” ale lui Trump, potrivit presei americane. Dacă mass-media de peste Atlantic revine asupra pericolului pe care-l reprezenta liderul iranian ucis într-un atac american, mulți cred că decizia locatarului de la Casa Albă pune în pericol echilibrul deja precar din Orientul Mijlociu.

Indiferent de nuanțele lor ideologice, ziarele americane sunt unanime în descrierea șefului forțelor speciale ale Gărdienilor Revoluției iraniene, Ghassem Soleimani: arhitectul războaielor din  Orientul Mijlociu și una dintre figurile cheie din Republica Islamică.

„Acesta este un moment mare pentru Statele Unite, care ar trebui sărbătorit de toți americanii", a declarat cotidianul conservator The Washington Examiner, într-un editorial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia lui Donald Trump, care a emis el însuși ordinul de a-l „ucide” pe Soleimani, va face viața americanilor mai sigură, afirmă editorialistul Christian Whiton pentru Fox News.

Potrivit Pentagonului, citat de Le Monde, Ghassem Soleimani "pregătea activ planuri de atac a diplomaților și militarilor americani din Irak și din toată regiunea".

Dacă, prin eliminarea lui Soleimani, Donald Trump „a împiedicat să se producă o baie de sânge”, potrivit lui Whiton, el și-a dat implicit acordul „pentru ceea ce ar putea marca cel mai dramatic escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu după războiul din Irak, afirmă Michael Hirsh pentru Foreign Policy.

Donald Trump a făcut unul din „cele mai mari pariuri” ale mandatului său, estimează Los Angeles Times.

„ De-a lungul președinției sale, Trump a făcut declarații aprinse, dar a rezistat în general să facă acțiuni beligerante. "

Pentru că, dacă republicanul le-a repetat susținătorilor săi că va folosi forța decisivă împotriva inamicilor Americii, el a promis, de asemenea, să nu participe la războaiele din Orientul Mijlociu și să aducă trupele americane acasă , notează cotidianul.

Los Angeles Times subliniază că unii consilieri ai lui Trump l-au avertizat cu privire la natura „ireconciliabilă” a acestor două promisiuni.

Washington Examiner justifică intervenția lui Trump: „eliminarea lui Soleimani nu a avut loc într-un vid, ci după o escaladare regulată a atacurilor iraniene asupra Statelor Unite. Trump merită felicitările noastre pentru decizia sa îndrăzneață de a elimina un om care a făcut mai mult pentru destabilizarea Orientului Mijlociu decât oricine altcineva”.

Cu toate acestea, insistă David E. Sanger în New York Times, atacul american „transformă un conflict care clocotea lent între Washington și Teheran într-un conflict explozibil.

Cotidianul, reputat a fi aproape de democrați, consideră chiar că ar putea fi „cea mai riscantă decizie a Statelor Unite” în regiune „de la invazia Irakului în 2003”.

„A duce o astfel de acțiune fără implicarea Congresului ridică probleme legale grave și constituie un afront pentru puterile Congresului", a declarat Eliot Engel, șeful democrat al comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților.

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale și pe fondul începerii procesului de destituire al lui Donald Trump în Senat „este doar o chestiune de timp să ne întrebăm dacă raidul a fost decis să creeze un contra-discurs, un conflict cu un adversar de lungă durată ", sugerează New York Times.

La Fox News, Christian Whiton răspunde: „Forța condusă de Soleimani este responsabilă pentru exportul terorismului și haosului politic pentru regimul iranian. Pentru prima dată, un președinte american a respins cu forța Teheranul și l-a făcut să plătească o consecință clară pentru utilizarea terorismului. Aceasta nu pot accepta democrații”.

„Obiectivul raidului împotriva lui Soleimani a fost să demonstreze determinarea americană în fața atacurilor iraniene. Acum, oficialii americani nu au nicio îndoială că iranienii vor răspunde - dar nu știu cât de repede și cu ce intensitate", rezumă New York Times.