De ce a fost ELIBERAT Dan VOICULESCU înainte de recuperarea PREJUDICIULUI
- Andrei Vi şan
- 26 iulie 2017, 12:26
Identificarea şi recuperarea creanţelor din dosarul ICA este în competenţa instituţiilor statului,iar legea penală nu prevede obligaţia recuperării prejudiciului în cazul eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.
Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii, miercuri, motivarea deciziei din 18 iulie prin care judecătoarea Iosefina Pârvu a dispus eliberarea condiţionată din închisoare a omului de afaceri Dan Voiculescu, după ce acesta a executat aproape 3 ani din cei 10 ani închisoare primiţi în dosarul ICA.
"Dispoziţiile cuprinse în art.59 din Codul de procedură penală vechi din 1969 - lege penală mai favorabilă - nu cuprind menţiuni privitor la o astfel de obligaţie, analiza lor însemnând o combinare a dispoziţiilor de drept substanţial succedate în timp şi, deci, încălcarea principiului aplicării legii penale mai favorabile. Critica cuprinsă în contestaţia procurorului va fi analizată de judecător şi prin dispoziţiile cuprinse în hotărârea de condamnare prin care s-a dispus luarea măsurii de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei a bunurilor mobile şi imobile aparţinând intimatului condamnat, inclusiv asupra conturilor societăţilor comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator ce vor fi identificate în cursul punerii în executare a hotărârii de condamnare. Recuperarea acestor creanţe şi identificarea lor prealabilă este dată în competenţa unor instituţii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie", se arată în motivarea instanţei.
În legătură cu cele 11 lucrări elaborate de Dan Voiculescu în închisoare, tribunalul arată că, în perioada 7 februarie 2014 - 4 martie 2015, la Penitenciarul Rahova nu s-au întocmit tabele de pontaj pentru lucrările ştiinţifice redactate de către deţinuţi, comisia de selecţionare pentru activităţi productive a unităţii nemaifăcând propuneri privind programul şi locaţia desfăşurării activităţii de elaborare a lucrărilor ştiinţifice.
La admiterea cererii de eliberare, judecătoarea Iosefina Pârvu a luat în calcul conduita lui Voiculescu în penitenciar, prin prisma activităţilor educative, culturale şi de consiliere psihologică la care acesta a participat, recompensele şi creditele primite în detenţie, lipsa sancţiunilor disciplinare, dar şi instruirea şcolară şi lipsa antecedentelor penale.
Pe 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.