Presedintele francez si sotia sa, protagonistii unui succes de rasunet.
Cosmarul celor cinci infirmiere bulgare si al medicului palestinian detinuti in Libia a luat sfarsit ieri, dupa opt ani, odata cu extradarea in Bulgaria si gratierea lor de catre presedintele Gheorghi Parvanov. Cadrele medicale au fost arestate in februarie 1999, autoritatile libiene acuzandu-le de contaminarea intentionata cu virusul HIV a 438 de copii, aflati intr-un spital din orasul Benghazi.
Procesul lor a inceput anul urmator si, pe 6 mai 2004, asistentele bulgaroaice si palestinianul Ashraf Alhajouj, care a primit recent cetatenie bulgara, au primit pedeapsa capitala. Aceasta le-a fost comutata insa in inchisoare pe viata dupa ce familiile victimelor au primit compensatii financiare de aproximativ 1 milion de dolari fiecare. Dintre cei 438 de copii, 56 au decedat pana in prezent.
Lacrimi de bucurie la Sofia Cei sase au fost adusi la Sofia cu un avion apartinand flotei prezidentiale franceze, care a aterizat pe aeroportul din capitala Bulgariei la ora locala 9.55. Din aeronava au mai coborat sotia presedintelui Frantei, Cecilia Sarkozy, si comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner. Ele au avut un rol important in incheierea acordului ce a facut posibila extradarea condamnatilor.
Familiile infirmierelor au asteptat toata noaptea la aeroport intoarcerea acestora si, cand le-au vazut, au izbucnit in lacrimi si au fugit spre ele pentru imbratisarile si sarutarile la care visau de peste opt ani. „Nu am trait decat pentru acest moment”, a spus una dintre surorile medicale, Snejana Dimitrova. Vizibil emotionata, ea s-a aruncat in bratele sotului si a fiicei lor, spunand: „Sunt nevinovata!”.
„Sunt in Bulgaria, marea Bulgarie”, a strigat, la randul lui, medicul palestinian naturalizat in tara vecina Romaniei. Cateva minute mai tarziu, presedintele Gheorghi Parvanov a anuntat gratierea sa si a infirmierelor, punand astfel capat unui incident care a tensionat atat relatiile dintre Libia si Bulgaria, cat si pe cele dintre autoritatile de la Tripoli si Uniunea Europeana.
Cine a dat banii? Extradarea infirmierelor si a medicului a avut loc in urma unei intelegeri incheiate intre Uniunea Europeana si Libia, au anuntat ieri ambele parti. In ceea ce priveste compensatiile platite familiilor copiilor libieni pentru comutarea pedepsei capitale in inchisoare pe viata, misterul nu s-a risipit.
Seful diplomatiei libiene, Abdelrahman Chalgham, a declarat ca atat Franta, cat si Uniunea Europeana au contribuit la strangerea celor peste 400 de milioane de dolari. Abdelrahman Chalgham a fost insa contrazis ieri de presedintele francez, care a tinut sa precizeze ca tara sa si forul comunitar nu au platit nici macar un euro familiilor libiene.
MAESTRUL SI CECILIA
Nicolas Sarkozy culege roadele Nicolas Sarkozy (foto) si sotia sa, Cecilia, au avut o contributie decisiva la rezolvarea cazului, alaturi de comisarul european Benita Ferrero-Waldner. Se pare insa ca presedintele francez nu a facut-o total dezinteresat. Cel putin asa sustine un ONG francez antitehnologie nucleara.
Dupa ce Nicolas Sarkozy, asteptat astazi la Tripoli, a anuntat ca intentioneaza sa semneze mai multe acorduri de cooperare cu Libia, membrii ONG-ului respectiv l-au acuzat de „troc nuclear”, informeaza AFP. Potrivit acestora, liderul de la Elysee i-ar fi oferit presedintelui libian, Muammar Ghaddafi, tehnologie nucleara in schimbul eliberarii infirmierelor bulgare.
Pe de alta parte, Sarkozy nu vrea sa neglijeze nici relatia cu Gheorghi Parvanov si va efectua o vizita la Sofia in septembrie, a anuntat ieri presedintia bulgara.