Elevii și părinții, bulversați total. Schimbări majore în sistemul de învățământ. Anunț de ultimă oră de la Ministrul Educației

Elevii și părinții, bulversați total. Schimbări majore în sistemul de învățământ. Anunț de ultimă oră de la Ministrul Educației Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut noi precizări cu privire la schimbările din structura anului școlar. Tezele nu vor mai fi obligatorii, nu se vor încheia medii după fiecare modul și vor fi cinci vacanțe. Profesorii au libertate totală în privința evaluărilor. Detaliile urmează să fie puse la punct în această lună.

Ministerul Educației a făcut noi precizări cu privire la noua structură a anului școlar 2022-2023. Vor exista cinci module (perioade de învățare de 5-7 săptămâni), urmate fiecare de câte o vacanță.

Sorin Cîmpeanu susține că noul model de an școlar se aliniează normelor europene. Școala ar urma să înceapă în 5 septembrie. Ministrul a mai precizat că nu se vor încheia medii după fiecare modul, dar nici nu a spus clar exact cum și când se vor încheia acest medii. Detaliile urmează să fie puse la punct în luna aprilie, după ce mai multe consultări cu experți în domeniu.

S-a indus o idee falsă referitor la posibila obligație de a încheia medii după fiecare dintre cele cinci module de învățare, total fals. Nu vor fi încheiate medii pe fiecare dintre cele cinci module de învățare. Se poate încheia o medie și la finalul celor două module de învățare, ori una ori două, dar în niciun caz cinci medii“, a declarat Sorin Cîmpeanu, la interviurile stririleprotv.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tezele nu mai sunt obligatorii

Ce este cert până acum este că tezele nu vor mai fi obligatorii. Profesorii vor avea însă libertatea de a organiza orice evaluări, chiar și sub denumirea de teze. Tezele și-au pierdut relevanța. Lăsăm libertatea fiecărui cadru didactic să efectueze evaluările periodice, uniform distribuite pe întreg anul școlar”, a mai spus ministrul educației.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că susține ca în unele școli cursurile să înceapă mai târziu de ora 8.00 pentru a evita haosul din trafic. Important este să existe consens.

„Nu uitați însă, că într-o clasă cu 30 de elevi, părinții vor avea așteptări și dorințe diferite - unii vor vrea să înceapă la 8, la 9 sau la 10. Acest lucru va putea fi decis la nivelul fiecărei școli. Și da, încurajez aceste lucruri“, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Cinci vacanțe

Ministrul a mai adus explicații referitoare la vacanțe. Patru dintre ele existau deja la nivel de învățământ primar. Este vorba despre vacanța din octombrie, cea a sărbătorilor de iarnă, cea de Paște și cea de vară. Acum intervine încă o vacanță la finalul modulului 3. Se lasă însă libertate Inspectoratelor Școlare să aleagă dacă aceasta va fi într-una din săptămânile 2,3 și 4 ale lunii februarie.