Elevii din Prahova, fără transport. Ministerul Educației nu le-a plătit abonamentele
- Bianca Ion
- 3 februarie 2024, 18:53
Datorită neachitării abonamentelor de transport de către Ministerul Educației, elevii din Prahova se vor confrunta cu probleme. Transportatorii au declarat că începând de marți, 6 februarie 2024, nu vor mai efectua „cursele de elevi”.
Transportatorii nu au primit fondurile necesare de la Ministerul Educației pentru a acoperi costurile abonamentelor gratuite emise pentru elevi în lunile octombrie și noiembrie, conform informațiilor publicate de Observatorul Prahovean.
Ministerul Educației, în urmă cu plățile
La data de 31 ianuarie, Ministerul Educației a comunicat că va plăti o parte din sumele restante către transportatorii care au emis abonamente gratuite pentru elevi încă de la începutul anului școlar, o datorie în valoare de aproximativ 52 de milioane de lei, acumulată în decurs de cinci luni. Nu au fost furnizate detalii despre județele care vor primi aceste fonduri.
Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri (APTR) Muntenia Trans a anunțat că, începând cu data de marți, 6 februarie, companiile de transport călători din Prahova nu vor mai efectua toate cursele stabilite de Consiliul Județean.
„Având în vedere că membrii asociației nu mai au fonduri pentru a acoperi costurile operaționale pentru transportul elevilor, membrii asociației susținând din rezervele lor transportul elevilor pentru lunile octombrie și noiembrie 2023 și ianuarie 2024, vor organiza un protest” au transmis reprezentanții APRT Muntenia Trans atât Consiliului Județean Prahova, cât și Inspectoratului Școlar Prahova.
Transportatorii din județul Prahova intră în grevă
Protestul va afecta întreaga comunitate a navetiștilor, deoarece suspendarea unor curse, în special cele din dimineață și seara, va împiedica deplasarea acestora către destinație.
Edupedu.ro a raportat că în județul Suceava, facturile restante pentru trei luni (fără decembrie 2023) se ridică la aproape cinci milioane de lei, reprezentând 10% din suma totală ce urmează să fie plătită mai multor inspectorate școlare din țară în zilele următoare.
În acest moment, în 14 județe din România, elevii sunt nevoiți să-și plătească singuri abonamentele de transport, din cauza unei politici a Ministerului Educației care nu a anticipat toate situațiile privind elevii navetiști.
Se pregătesc schimbări la înscrierea copiilor la școală
Conform proiectului, distribuția elevilor în grupurile de studiu va fi determinată de decizia consiliului de administrație, fie prin tragere la sorți, fie prin distribuirea echitabilă a elevilor ordonați alfabetic. Această decizie va fi luată la nivelul consiliului de administrație al fiecărei școli, iar părinții vor avea dreptul să participe în calitate de observatori la procesul de repartizare în grupe/clase.
În plus, copiii cu nevoi educaționale speciale vor fi distribuiți în mod echitabil în toate clasele, în funcție de tipul de tulburare, afecțiune, dizabilitate sau dificultate de învățare, pentru toate nivelurile de studiu.