Elevii, învăţaţi "pe viu" despre jobul pe care şi-l doresc

Elevii, învăţaţi "pe viu" despre jobul pe care şi-l doresc

Peste 700 de elevi din Timişoara au avut şansa, ieri, să vadă, practic, ce înseamnă meseriile în care sunt tentaţi să încerce o carieră.

Tinerii au participat la Job Shadow Day, un program implementat de Junior Achievement România, prin care elevii din ultimii doi ani de liceu devin, timp de o zi, "umbra" unui profesionist de carieră, în cadrul unei firme sau a unei instituţii publice. Scopul proiectului e de a-i ajuta pe tineri să se orienteze profesional în cunoştinţă de cauză.

"Timp de o zi, tinerii însoţesc persoana respectivă la serviciu. «Umbra» împreună cu persoana desemnată să se ocupe de copii participă la o zi normală de lucru. Ei descoperă direct dacă meseria pe care şi-au propus să o urmeze e într-adevăr ceea ce îşi doresc în carieră", a explicat Camelia Moţ, organizatoarea ediţiei.

"Îi punem cu picioarele pe pământ"

La ora 9.30, primii elevi au luat pulsul vieţii de regizor. Marius Bochiş şi Alexandru Foale, elevi în clasa a XI-a la Liceul de Arte Plastice, au "intrat în pâine" alături de regizorul Ion-Ardeal Ieremia, în ultima zi a repetiţiilor piesei "Oraşul nostru" de Thornton Wilder.

Copiii au văzut că munca alături de actori nu e cel mai simplu lucru din lume, că regizorul e "zeu" atent la toate detaliile, care taie şi spânzură, metaforic, în scenă, până ce piesa iese aşa cum ştie el că trebuie să fie.

"Mi-am dat seama că între arta plastică şi ce face un regizor de teatru nu e mare diferenţă: în loc de pânză şi desen, el foloseşte scena, actorii, luminile şi restul tehnicienilor", a povestit, la finalul zilei, Alexandru. Ca să devină regizor, băiatul ştie acum că trebuie să înceapă să vină la teatru, apoi să se şcolească în domeniu şi să facă un master.

Regizorul crede că astfel de experienţe sunt foarte utile pentru determinarea profesională a tinerilor. "E foarte bine, mai ales pentru copiii din liceele vocaţionale să ştie de la o vârstă timpurie şi altceva decât metoda şi corvoada şcolară. (...) Îi punem cu picioarele pe pământ", a declarat Ion-Ardeal Ieremia.

El le-a recomandat viitorilor regizori să se uite "altfel" la piesă, urmărind mişcarea presonajelor, de unde vin luminile, cum se suprapune sunetul pe scene, pe scurt, "să desfacă piesa în bucăţi".

Naţionalul timişorean se implică în atragerea viitorilor profesionişti din rândul elevilor şcolilor de arte. Pentru aceeaşi piesă, cinci liceeni au lucrat, timp de o lună, cot la cot cu creatoarea costumelor, şi au confecţionat, singuri, pălăriile personajelor.

"Umbrele" jandarmilor, avocaţilor, jurnaliştilor

Alţi elevi au mers în acţiune cu jandarmii, alţii au vizitat bolnavii, în saloane, împreună cu medicii. Foarte mulţi au vrut să vadă o companie de IT, iar alţi copii au trăit o zi din viaţa unui avocat. Avocata Luminiţa Ţundrea şi-a dus "umbrele" în sala de judecată. "Tot ceea ce am învăţat astăzi a fost foarte interesant. Încă nu m-am hotărât unde o să dau la facultate, oscilez între avocat şi controlor trafic aerian pentru că îmi place adrenalina", a spus Alexandra Ivan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic.

Peste 50 de tineri vor să devină jurnalişti. Ei au mers la conferinţe de presă şi au stat pe lângă reporteri din oraş, unii dintre ei aflaţi chiar în plină documentare la Job Shadow Day.

"O zi nu e de ajuns să te convingi, dar categoric mă gândesc serios la meseria aceasta. Visul meu este Vogue UK, dar după această experienţă am înţeles că munca unui ziarist, pe teren, este foarte, foarte interesantă", mărturiseşte Rebeca Sale, elevă în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic.

81 de instituţii implicate

Elevii au trecut prin 81 de companii şi instituţii publice şi au încheiat experienţa într-o euforie generală.

"Este folositoare o experienţă de genul acesta. Am venit aici pentru a mă informa despre profesia de jurnalist. Încă nu ştiu dacă asta vreau să fac în viaţă, dar, pentru că va trebui în curând să iau o decizie, am vrut să ştiu concret cu ce se mănâncă", a declarat Leonard Hariton, elev în clasa a XI-a la Liceul "Grigore Moisil". "E foarte bine, mai ales pentru copiii din liceele vocaţionale să ştie de la o vârstă timpurie şi altceva decât metoda şi corvoada şcolară.“ ION ARDEAL IEREMIA, regizor

Ne puteți urmări și pe Google News