Elena Udrea, "imbogatita" de stat

Elena Udrea, "imbogatita" de stat

Fosta colaboratoare a lui Basescu este aratata cu degetul de ministrul Controlului ca a luat de la RA-APPS, prin contracte acordate "arbitrar", aproape 60.000 de euro.

Ministrul delegat pentru Control, Cristian David, a prezentat in aceasta dupa-amiaza concluziile actiunilor de verificare privind verificarea legalitatii, oportunitatii si executarii contractelor de asistenta juridica incheiate de Regia patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) in perioada 2000-2006.

Demnitarul a aratat ca din totalul celor 23 contracte incheiate de regie (in valoare totala de 5,3 miliarde lei vechi) in intervalul mentionat, 12 cauze au fost incredintate cabinetului de avocatura Elena Udrea, in suma totala de 2,35 miliarde lei vechi (aproximativ 60.000 de euro, in perioada in care au fost derulate contractele).

Verificarile au condus la concluzia ca toate contractele de asistenta juridica incheiate, desi au respectat legea, au fost incheiate pe baza unor proceduri contrare principiilor liberei concurente si transperantei utlizarii fondurilor publice, fara sa existe o evidenta din care sa rezulte modul de stabilire a cuantumului onorariilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

David a apreciat ca aceste onorarii au fost acceptate "arbitrar" si disproportionat in raport cu natura cauzelor de catre RA-APPS si a propus masuri administrative impotriva directorilor generali si sefilor directiei juridice si economice, care s-au succedat la regie in perioada 2000-2006. Raportul va fi trimis Secretariatului General al Guvernului, pentru "masuri administrative".

"Consider ca acesti directori sunt responsabili pentru modul de realizare a contractelor", a spus David.

Ministrul David a mai sustinut ca Directia Juridic a RA-APPS dispunea de 21 de angajati care, in final, au si prestat mare parte din serviciile pentru care au fost angajate cabinete de avocatura, fiind evident faptul ca au fost angajate cheltuieli nejustificate comparativ cu finalitatea dosarelor. Verificarile au mai relevat ca o mare parte dintre facturi nu au viza controlului financiar preventiv.

El a anuntat ca va propune conducerii RA-APPS "masuri imediate" pentru recuperarea sumelor achitate cabinetelor de avocatura angajate si care nu au prestat serviciile aferente sau le-au indeplinit insuficient, precum si un set de masuri pentru imbunatatirea modului de atribuire a unor astfel de contracte.

Departamentul de Control al Guvernului va propune Oficiului Juridic al regiei sa urmareasca modul de executare a obligatiilor din contractele inca in derulare.

Conducerea RA-APPS a anuntat, la finele anului trecut, ca, in perioada decembrie 2003-octombrie 2004, intre regie si Cabinetul de avocatura Elena Udrea au fost incheiate 12 contracte de asistenta juridica, in valoare totala de 2,35 miliarde lei, contracte atribuite direct, fara licitatie. Contractele incheiate intre cele doua parti, in intervalul mentionat, au avut o valoare individuala cuprinsa intre 10 milioane lei vechi si 400 milioane lei vechi. Toate contractele au fost atribuite in mod direct, fara organizarea de licitatii publice.

Majoritatea contractelor de asistenta juridica atribuite Cabinetului de avocatura Elena Udrea de catre RA-APPS au fost incheiate incepand cu luna iulie 2004, la doua saptamani dupa ce aceasta a fost numita in postul de consilier in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Elena Udrea a fost validata pentru functia de consilier general al CGMB din partea Aliantei PNL-PD, prin hotararea Consiliului 100/2004, aprobata la 25 iunie.

Pana la acea data, Cabinetul de avocatura Elena Udrea a incheiat cu Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) doua contracte, la 4 si 5 decembrie 2003, in valoare de 310 milioane lei vechi, respectiv 60 milioane lei vechi.

Dupa data de 25 iunie 2004, Cabinetul de avocatura Elena Udrea a incheiat cu RA-APPS zece contracte in valoare cumulata de 1,98 miliarde lei vechi.

Trei dintre aceste contracte, in valoare totala de 740 milioane lei vechi, au fost incheiate in aceeasi zi, la 8 iulie 2004, iar alte doua contracte au fost atribuite la 21 si 24 septembrie 2004, cu o valoare de 400 milioane lei vechi, respectiv 10 milioane lei vechi.

La 28 septembrie 2004, Cabinetul de avocatura Elena Udrea a incheiat cu RA-APPS alte trei contracte, in valoare totala de 550 milioane lei vechi. Ultimele doua contracte incheiate intre cele doua parti au fost semnate in aceeasi zi, la 6 decembrie 2004, cu o valoare de 120 milioane lei vechi, respectiv 160 milioane lei vechi.

La momentul prezentarii acestor date, Elena Udrea a precizat ca, in cadrul relatiei profesionale pe care a avut-o cu RA-APPS, cabinetul sau de avocatura "a reprezentat interesele statului roman, RA-APPS fiind o regie a acestuia si nu o institutie a PSD".

"In al doilea rand, in cea mai mare a proceselor in care am aparat statul roman, am avut castig de cauza. Pentru aceasta, RA-APPS a ales sa colaboreze, alaturi de multe alte cabinete de avocatura, cu cel pe care eu il conduc", a spus Elena Udrea.