Elena Udrea ar putea scăpa de închisoare în luna septembrie. „Ce justiție avem în România astăzi? E pe noroc, e ruleta rusească?”
- Emma Cristescu
- 26 august 2022, 17:05
Elena Udrea își pregătește ieșirea din închisoare. Silvia Uscov spune că sunt șanse mari ca aceasta să fie eliberată în septembrie. „Ne axăm pe eliberarea ei”, a subliniat avocata fostului ministru.
Elena Udrea are șanse să iasă din închisoare în septembrie, odată cu reluarea ședințelor de judecată. Avocata ei a declarat că justiția trebuie să își facă treaba și să se axeze pe adevărații vinovați. Ea nu a beneficiat nici măcar de o zi liberă de când a ajuns în penitenciar, potrivit specialistei care o reprezintă.
„Suntem în fața unei rulete rusești pe situația prescripției și nu numai. Nu cred că putem să discutăm despre o prezivibilitate a soluțiilor, strict pe procedură, în prezent, în România. Cu atât mai puțin pe partea aceasta de prescripție.
Nu am formulat vreo astfel de cerere până în prezent, ne axăm mai degrabă pe eliberarea ei. Sperăm că totuși justiția din România, până să ajungem la forurile internaționale, va analiza cazul dumneaei și va constata că în dosarul Gala Bute, unde a fost condamnată, avem un președinte de complet care a fost numit indirect de către președintele României în acel complet și de aceea nu a avut parte de un proces echitabil”, a mai spus avocata Elenei Udrea, potrivit A3.
Ce spune Elena Udrea despre justiția din România
Elena Udrea a ținut să spună că justiția din România are multe lipsuri și că „somnul națiunii naște monștrii”. Aceasta a subliniat că nu mai există nicio predictibilitate a actului de justiție și că totul este de noroc. Ea a reamintit și de cazul lui Rudel Obreja și a precizat că mulți oameni sunt băgați ilegal în închisoare.
„Așa cum am precizat, nerespectarea deciziei CCR în cazul Gala Bute de către chiar judecători ai celei mai înalte instanțe judecătorești din țară, ICCJ, a dus nu doar la arestarea mea ilegală și a dat tonul haosului din justiție. Astăzi s-a ajuns nu doar ca în zone diferite ale țării, Curțile de Apel să aibă poziții diferite față de Constituție, unele respectând deciziile Curții Constituționale, altele nu, dar chiar și în interiorul aceleiași instanțe. Mai rău, în cazul meu, nu doar că aceeași instanță, ICCJ, a refuzat să aplice numai în Gala Bute, Decizia nr. 685/2018 și să rejudece dosarul, ci chiar aceeași judecători care o respectă în toate celelalte cazuri similare, la mine nu a ținut cont de ea.
Și atunci, întrebarea este, ce justiție avem în România astăzi? E pe noroc, e ruleta rusească? E în funcție de persoană, a celui judecat sau a celui care judecă, judecătorul, sau în funcție de instanța de judecată? Nu mai există nicio predictibilitate a actului de justiție, iar consecințele nu sunt doar colapsul în care ne aflăm și subminarea statului de drept în tara noastră, ceea ce o face ușor de subordonat intereselor economice străine. Ci, concret are consecințe dramatice asupra vieților celor implicați, din încălcarea Deciziei CCR în Gala Bute, spre exemplu, niște oameni au ajuns ilegal în pușcărie, iar în cazul lui Rudel Obreja este vorba chiar de viață și moarte. Pentru că dacă el nu ar fi fost ilegal arestat pe 7 aprilie, odată cu mine, poate boala crâncenă nu i s-ar fi declanșat trei săptămâni mai târziu, sau, dacă s-ar fi întâmplat totuși, ar fi avut posibilitatea să o descopere și să se trateze imediat, nu după 4 luni”, a spus Udrea.
Ilegal în închisoare
Elena Udrea consideră că fetița ei nu trebuie să crească fără mama și că încălcarea Constituției va duce doar la probleme.
„Astăzi încălcarea Constituției înseamnă “doar” că niște oameni au fost băgați ilegal în pușcărie, mâine însă poate că niște judecători vor decide împotriva Constituției și a Referendumului pentru familie, că un copil poate fi adoptat de un cuplu homosexual, că proprietatea privată este contrară intereselor UE, deci îți vor lua casa, că resursele naturale ale României aparțin de fapt Germaniei, așa cum deja o instanță a hotărât închiderea minelor de cărbuni și stoparea construirii unei Hidrocentrale din motive de lăcuste și cărăbuși care trebuie protejați.
Astăzi copilul meu crește fără mamă, mâine poate copilul tău va fi determinat să își schimbe sexul la 8 ani, astăzi Rudel Obreja se luptă pentru viața lui, mâine poate ne vom lupta cu toții după ce vom fi fost cobaii unor experimente cu noi vaccinuri și noi pandemii provocate.
Nu uitați, somnul națiunii naște monștrii!”.