Exista un plan internațional de a conteni o posibilă tulpină de gripă la fel de mortală ca cea din 1918, dar nu a funcționat. După ce s-a răspândit în Wuhan – o regiune de dimensiunea Londrei – “era aproape sigur că virusul urma să se răspândească”, spune el.

Reporter: Ce v-a făcut să credeţi în ianuarie că lucrurile arătau prost?

Daniel Scott-Algara: Faptul că există o perioadă de incubație de 14 zile şi, dacă există 10 cazuri, acestea trebuie înmulțite cu 100 pentru a ști că există într-adevăr o mie de cazuri. Chiar și cu măsuri de stopare a răspândirii, cu 10 cazuri raportate era deja destul de târziu.

Reporter: Când primul caz din La Gomera a fost depistat în Spania, pe 31 ianuarie, Fernando Simón a spus că nu vom avea “mai mult de un caz diagnosticat”.

Daniel Scott-Algara: Văzând ce s-a întâmplat în China, nu ne puteam aştepta la foarte puţine cazuri, cu excepția situaţiei în care ar fi fost pusă o barieră de oțel pentru a împiedica trecerea virusului dintr-o țară în alta. Nici în Franța, autoritățile medicale nu au făcut calcule bune la începutul epidemiei și au crezut că poate fi controlată cu măsuri mai puțin drastice decât cele din China. Nu este același să ai un guvern democratic, în care trebuie să ai un consens pentru a lua acest gen de măsuri.

Reporter: Unde ați pune accentul pe responsabilitate pentru lipsa măsurilor de contenție?

Daniel Scott-Algara: Nu este nevoie să căutăm responsabilități acum. Trebuie să ne confruntăm cu pandemia și să învățăm pentru viitor. Exista un “plan de gripă” pentru a preveni gripa spaniolă din 1918, dar nu a funcționat, deoarece modul de transmitere a acestui nou virus nu era cunoscut.

Reporter: La începutul crizei de sănătate, s-a indicat că el este ca o gripă sezonieră, care ar produce doar simptome ușoare. A existat o lipsă de informații?

Daniel Scott-Algara: Acest virus este mai contagios și este contractat mai repede. El poate avea un timp de incubație de trei zile, ceea ce este foarte scurt. Virusurile evoluează și acesta a evoluat extrem de rapid. Probabil a fost mai puțin agresiv la început, dar de-a lungul timpului s-a transformat în variante mult mai agresive. Virusul care a infectat primul pacient, sigur, a fost mai puțin infecțios decât cel care circulă acum în lume.

Reporter: Este mai mare perioada sa de activitate când se află pe suprafețe?

Daniel Scott-Algara: Studii complete pentru a verifica persistența virusurilor pe suprafețe cred că s-a făcut doar cu HIV. Se pare că acest coronavirus poate rămâne activ pe anumite suprafețe până la trei sau patru zile.

Reporter: Este mai mare și numărul de indivizi care pot infecta o singură persoană?

Daniel Scott-Algara: Există mai multe tipuri de pacienți. Există persoane asimptomatice care constituie un factor de transmitere a virusului. Nefiind bolnavi, ei continuă să aibă contact cu alte persoane. Se crede aproape sigur că acești indivizi asimptomatici transmit virusul în egală măsură, secretându-l prin tractul respirator.

Reporter: În Italia “pacientul unu” a recidivat. Se poate spune că acest Covid-19 are caracteristici similare cu HIV, în dificultate de a-l elimina?

Daniel Scott-Algara: Timpul a fost extrem de scurt și nu știm imunitatea pe termen lung. În cazurile care au recontractat boala, aceasta poate fi o reactivare, deoarece persoanele în cauză nu au fost complet vindecate, dar au avut o replicare redusă a zgomotului, iar, în anumite condiții, în timp ce se reproduce în continuare, se poate agrava și produce simptome. Cealaltă ipoteză este că acești pacienți au fost reinfectați. Este nevoie de timp pentru a studia aceste cazuri și pentru a ajunge la o concluzie definitivă.

Reporter: De aceea OMS recomandă pacienții să păstreze izolarea la 15 zile de la externare?

Daniel Scott-Algara: Da. Problema este ce fel de îngrijiri se oferă pacienților. Vorbim despre servicii de sănătate copleșite de epidemie. Dacă le vom spune acestor pacienți care ocupă deja paturi că trebuie să mai stea încă 15 zile… Autoritățile sanitare și politice trebuie să ia o decizie, dacă nu, sistemul de sănătate se va prăbuși. Se poate face o spitalizare la domiciliu în condiții de izolare foarte severe.

Reporter: Se presupune că acest Covid-19 are origine animală?

Daniel Scott-Algara: Veterinarii îl cunosc bine. El face parte dintr-o familie de virusuri care infectează multe animale domestice, de reproducție și sălbatice. Ceea ce se știe este că omul se interpune în calea lanțului de transmisie și că virusul se adaptează oamenilor. Acest lucru s-a întâmplat cu diferitele coronavirusuri care au infectat omul. De exemplu, HIV, un virus de la maimuță care s-a adaptat.

Reporter: Ce credeți despre teoria conspirației care plasează originea acestui virus într-un laborator din Wuhan?

Daniel Scott-Algara: Nimic nu poate fi exclus 100%, dar condițiile de securitate ale acestui tip de laborator sunt extrem de stricte. Cu HIV, la început s-a spus că a fost un virus fabricat în mai multe laboratoare din America de Nord, dar este clar că provine de la maimuță. Aceste teorii apar şi dispar continuu.

Reporter: Regatul Unit, inițial, a ales să nu fie restrictiv. El aspira să obțină o imunitate colectivă.

Daniel Scott-Algara: Atitudinea Regatului Unit a fost mai mult sau mai puțin o loterie. Ideea era că ar funcționa ca un vaccin. Dacă unul vaccinează 50 de copii într-o școală, ceilalți 40 vor fi protejați indirect, deoarece vaccinul împiedică transmiterea în grupul respectiv. Regatul Unit a considerat că un anumit sector al populației nu ar fi foarte afectat și că, dacă o parte ar fi infectată, aceasta ar proteja restul populației. Dar este un virus despre care nu știm aproape nimic. Nu știm dacă va exista imunitate pe termen lung.

Reporter: China a spus că termină un vaccin. Aveţi încredere?

Daniel Scott-Algara: De asemenea, în Statele Unite, sunt pregătiți să testeze nişte vaccinuri. Dar trebuie să fie prudenţi. Continuăm să auzim că a fost găsit un vaccin contra HIV și încă nu avem unul…

[*Daniel Scott-Algara este doctor în Medicină și Filozofie la Universitatea din Paris. În 1987 a fost numit șef de laborator la Institutul Pasteur din Paris, unde lucra. Este considerat o referință mondială în domeniul virusului SIDA, HIV și în limfocitele NK, cunoscute sub numele de “celule ucigașe”.]

Interviu realizat de Rafa López

Traducerea: Rodezia Costea – RADOR