EL PAIS: UE pregătește noi sancțiuni împotriva regimului din Belarus

EL PAIS: UE pregătește noi sancțiuni împotriva regimului din Belarus

Cei douăzeci și șapte vor acționa împotriva companiilor din jurul lui Lukașenko dacă represiunea împotriva opoziției persistă.

Uniunea Europeană pregătește o nouă serie de sancțiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko în fața brutalității neîncetate folosite de poliție în protestele împotriva liderului belarus și în urma morții suspecte a unui membru al opoziției, Roman Bondarenko.

Miniștrii de Externe ai UE au dat undă verde, joi, pentru ca Înaltul Reprezentant pentru Politica externă, Josep Borrell, să lanseze a treia rundă de măsuri care, cu această ocazie, ar afecta și companiile și instituțiile. Cu această acțiune, UE încearcă să provoace o mișcare în regimul Lukașenko, care a rămas la putere de la alegerile prezidențiale din august, scrutin ale cărui rezultate nu sunt recunoscute de blocul comunitar.

În ciuda disputelor inițiale dintre parteneri, UE a lansat deja două runde de sancțiuni care îl afectează pe Lukașenko însuși și pe cei din jurul său. „Am sancționat deja peste 50 de persoane în două runde de sancțiuni”, a spus Borrell după încheierea consiliului de miniștri, ținut prin videoconferință. „Astăzi am convenit să continuăm pregătirea următoarei runde ca răspuns la brutalitatea autorităților și în sprijinul drepturilor democratice ale poporului din Belarus”, a adăugat șeful diplomației europene.

Escaladarea sancțiunilor evidențiază divergențele în creștere dintre Bruxelles și Minsk. UE a sancționat în mod concret 55 de lideri din această ţară. Cu toate acestea, măsurile luate până acum nu au provocat vreo reacţie a regimului, care a continuat să folosească violența pentru a dispersa manifestanţii care, timp de 14 weekenduri consecutive, au ieșit în stradă pentru a protesta.

La aceasta se adaugă moartea lui Bondarenko, un pictor în vârstă de 31 de ani, care era împotriva regimului. Acesta a primit mai multe lovituri în cap de la un grup de bărbați mascați și a fost pus într-o dubă de agenți de securitate îmbrăcați în haine obişnuite.

În aceeași săptămână, opozanta regimului, Svetlana Tihanovskaia, care a căutat refugiu în Lituania după alegerile din august, a cerut Bruxelles-ului mai multe represalii îndreptate împotriva tuturor celor pe care Lukașenko îi are „în buzunar”. Miniștrii au fost de acord să facă același lucru după ce au verificat că „nu există un semnal pozitiv” de la Minsk, potrivit cuvintelor lui Borrell.

UE își va menține poziția de a nu adopta sancțiuni împotriva populației civile, dar va lărgi sfera de acţiune și va adăuga pe lista neagră companiile și instituțiile apropiate regimului, ale căror lideri ar putea fi privați de călătorii pe teritoriul european și le vor fi îngheţate toate activele financiare deţinute în UE.

Totuşi, Borrell le-a prezentat partenerilor din UE un plan cu mai multe măsuri. După cum a detaliat Înaltul Reprezentant după întâlnire, Bruxelles-ul vrea să își regândească la minimum relațiile bilaterale cu Minskul - fundamentale pentru cetățenii săi și interesele comunității - și să reducă participarea țării la Parteneriatul estic. Miniștrii de Externe trebuie să examineze acum toate propunerile făcute de Borrell pentru a încerca să-l pună în final pe Lukașenko în corzi, deși Înaltul Reprezentant a avansat deja că „atmosfera” pe care a perceput-o în apelul video indică faptul că miniştrii de Externe vor opta pentru aplicarea întregului pachet.

Articol de Lluis Pellicer

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR